Ga naar Content

Explosief aangetroffen bij geldautomaat Amsterdam Nieuw-West

Bij een geldautomaat op Plein '40-'45 in de Amsterdamse wijk Geuzenveld-Slotermeer in stadsdeel Nieuw-West is vannacht een explosief aangetroffen.  

Foto: Persbureau Nieuwsfoto/Laurens Bosch

De politie kreeg rond 3.00 uur een melding dat er bij de ING-geldautomaat op het plein een explosief was geplaatst. Behalve het Team Explosieven Verkenning werd daarop ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) naar het plein gestuurd. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Inmiddels is bekend dat het een onontploft explosief betreft. Het plein is afgezet, en de Explosievendienst doet onderzoek. 

Volgens de politie is het explosief aangebracht door twee mannen tussen de 18 en 23 jaar, die waarschijnlijk zijn gestoord bij het plaatsen van het explosief. Ze zijn weggereden op een donkere scooter van het type Vespa Sprint. Beiden zijn ongeveer 1,80 meter lang en droegen zwarte kleding met een opvallende witte streep. Ook hadden ze een grote zwarte tas bij zich. 

Getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken, wordt gevraagd alsnog contact op te nemen.  

Geldautomaten 's nachts buiten gebruik

Vanwege de vele plofkraken besloten banken eerder deze week geldautomaten 's nachts buiten gebruik te stellen, om het zo voor criminelen minder aantrekkelijk te maken plofkraken te plegen. Dat gebeurt vaak door (met een gestolen pas) een klein bedrag op te nemen, en vervolgens de explosieven naar binnen te schuiven via de gleuf waar de biljetten uitkomen. 

Of de geldautomaat op Plein '40-'45 vannacht in of buiten gebruik was, kan de politiewoordvoerder niet zeggen. 

Die maatregel is niet waterdicht, zo bleek in de nacht van woensdag op donderdag in Apeldoorn. Bij een plofkraak werd niet alleen een geldautomaat opgeblazen, maar raakte ook de gevel van het kantoorgebouw raakte zwaar beschadigd.

Alkmaar, Zaandam en Noord-Scharwoude

In Noord-Holland moeten vooral geldautomaten in Amsterdam het ontgelden, al werden afgelopen maand ook pinautomaten in Zaandam, Alkmaar en Noord-Scharwoude opgeblazen.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook