Ga naar Content

Kabinet geeft opdracht bouw nieuw marineschip

DEN HELDER - Het kabinet heeft de Tweede Kamer voorgelegd om met de bouw van een zogenaamd Combat Support Ship voor de Koninklijke Marine te starten. Het schip moet de Zr.MS. Den Helder gaan heten en daarmee wordt de bevoorradingscapaciteit van de Marine weer uitgebreid naar twee schepen. 

Foto: NH/Matthijs Gemmink

De laatste keer dat er de opdracht voor de bouw van een Nederlands marineschip was, is deze maand exact tien jaar geleden, legt Hein van Ameijden, directeur van Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) uit. Het bedrijf moet ook de leiding krijgen voor de bouw van het nieuwe schip. 

"De Schelde is al 140 jaar de belangrijkste leverancier van Defensie en de Koninklijke Marine", valt te lezen in een persbericht. 

200 meter lang

Omdat er gebruik wordt gemaakt van een bestaand ontwerp, kan het nieuwe schip naar verwachting al in 2024 opgeleverd worden. Het wordt bijna 200 meter lang en krijgt een 75-koppige bemanning en kan daarnaast nog 75 extra opvarenden meenemen. Er komt plek voor meerdere helikopters en zo’n 20 containers. 

Wanneer de bouw start, is nog niet bekend.