Ga naar Content

Gerelateerde videos

Geestelijk vader Leerorkest Amsterdam: "Ik kon er slecht van slapen dat kinderen geen muziekles kregen"

AMSTERDAM - Elk kind zou de kans moeten krijgen om een muziekinstrument te leren spelen. Marco de Souza, directeur van Muziekcentrum Zuidoost, startte daarom in 2005 met het Leerorkest op basisschool Wereldwijs in Amsterdam. "Toen we begonnen in de Bijlmer ging minder dan één procent naar de muziekschool. Ik vond dat verschrikkelijk. Ik kon er van niet slapen", vertelt Marco in NH Buurten. 

Het idee van Marco is een groot succes. Inmiddels telt Amsterdam achttien scholen met een Leerorkest. Ook op andere plekken in Nederland en op de voormalige Nederlandse Antillen is deze vorm van muziekeducatie te vinden. Zijn organisatie helpt soortgelijke initiatieven met kennis en zorgt voor instrumenten.

Symfonieorkest

Het Leerorkest is een vorm van muziekonderwijs waarbij kinderen op school en onder schooltijd een muziekinstrument leren spelen. Alle leerlingen uit groep vijf tot en met acht krijgen les van een muziekdocent en oefenen in kleine groepjes op één van de instrumenten uit het symfonieorkest. Vervolgens spelen ze samen onder leiding van een professionele dirigent. 

Foto:

Marco weet uit eigen ervaring wat voor invloed muziekonderwijs kan hebben op kinderen. Toen hij tijdens zijn moeilijke jeugd in Brazilië in aanraking kwam met klassieke muziek veranderde dat zijn leven. "Mijn jeugd was onveilig. Dat onveilig gevoel heb ik mijn hele jeugd gehad totdat ik muziek ontdekte. Ineens kon ik me terugtrekken, mezelf zijn, maar ook met anderen spelen. Door muziek leerde ik op mezelf te vertrouwen en vrienden te maken."

Belangrijk

Volgens Sylvie van den Akker, directeur van De Indische Buurt School in Amsterdam, is deze muziekeducatie erg belangrijk. Leerlingen worden er blij van en het is  goed voor hun ontwikkeling. "Ik denk dat als de kinderen het leerorkest niet op school zouden hebben dan zouden ze er niet mee in aanraking komen. "

Foto: