Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Handbalvrouwen gekozen tot Sportploeg van het jaar

18 december 2019, 22.33 uur · Aangepast 19 december 2019, 10.00 uur · Door Redactie

NOORD-HOLLAND - De handbalvrouwen, die afgelopen zondag wereldkampioen werden, zijn verkozen tot Sportploeg van het jaar op het NOC*NSF Sportgala. 

Pro Shots/Henk Seppen

De handbalsters kregen op het Sportgala in de Amsterdamse AFAS Live de meeste stemmen van de sporters en de vakjury. Ze wonnen de verkiezing van Ajax, het Nederlands vrouwenvoetbalteam, de teamsprinters van het baanwielrennen en de roeiers van de dubbelvier.

Sportkoepel NOC*NSF wijzigde in de afgelopen dagen in allerijl de regels om de succesvolle handbalploeg alsnog te kunnen toevoegen aan de genomineerden.

Het vrouwenteam, dat dinsdag feestelijk werd onthaald op Schiphol bij terugkeer in Nederland, kreeg de bijbehorende Jaap Eden Trofee uit handen van actrice Monic Hendrickx.

Speelsters uit Noord-Holland

Afgelopen zondag wonnen zij in Japan goud op het wereldkampioenschap na een zinderende finale tegen Spanje. Een groot aantal van de spelers komt uit Noord-Holland. 

Zoals Jessy Kramer uit Zijdewind.  Overal in het dorp hangen Nederlandse vlaggen aan de gevels. Gisteren sprak NH Nieuws een uitgelaten Jessy.

Tekst gaat verder onder de video

Handbalster Jessy Kramer thuis in Zijdewind: "Echt leuk al die vlaggen!" - NH Nieuws

Jetze Plat Paralympisch Sporter van het Jaar

Ook Noord-Hollander Jetze Plat viel in de prijzen. Hij werd, net als in 2017, uitverkozen tot Paralympisch Sporter van het Jaar. De 28-jarige handbiker veroverde dit jaar drie wereldtitels en verbeterde op de wielerbaan van Alkmaar het werelduurrecord. De geboren Amsterdammer legde in zestig minuten 44,7 kilometer af.

Wielrenner Mathieu van der Poel en atlete Sifan Hassen werden respectievelijk Sportman en Sportvrouw van het Jaar. Bondscoach van de baansprinters Hugo Haak ontving de trofee behorend bij de Coach van het Jaar. Skateboardster Keet Oldenbeuving werd verkozen tot het grootste talent. De Carrièreprijs ging naar voormalig toptennisser Richard Krajicek.

Ook Heemskerker Rafael van der Vaart werd samen met Wesley Sneijder, Arjen Robben en Robin van Persie geëererd voor hun prestaties bij het Nederlands elftal.