Ga naar Content

Participatie leidt tot betere oplossing Koopvaardersschutsluis Den Helder

Ondernemers en recreanten in de Noordkop maken zich grote zorgen over de aanstaande renovatie en afsluiting van de Koopvaardersschutsluis in Den Helder. De provincie is een participatietraject begonnen om met samen met alle belanghebbenden tot de beste oplossing te komen.

JNH8_ITEM_SLUIS - NH Nieuws

De sluis vormt een belangrijke schakel in de drukke vaarroute tussen Zeehaven van Den Helder en de rest van het land. Als gevolg van de renovatie zal de sluis negen maanden afgesloten worden.

Voor met name beroepsvaarders en recreanten levert dat grote problemen op. "We willen het graag samen met de omgeving oplossen. Zij kennen het gebied vaak beter dan wij en weten wat er speelt", vertelt projectmanager Adrie van Hoekelen van de provincie Noord-Holland.

Foto:

In overleg met de participanten is gekozen om voor een alternatieve vaarroute tijdens de afsluiting. Hiervoor wordt de verder gelegen Boerenverdrietsluis vergroot. Michiel Tegelberg van Museumhaven Willemsoord is daar niet blij mee, omdat het ten koste gaat van hun reparatiekade. “De kade is nu een plek waar we ongestoord bijzondere schepen kunnen opknappen, zonder last te zijn voor de omgeving. Straks is dat niet meer mogelijk”, aldus Tegelberg.

Foto:

De provincie wil de Koopvaardersschutsluis niet alleen opknappen, maar ook langer maken, zodat er grotere schepen doorheen kunnen. Maar ook dat zorgt voor problemen.

Zout water in bollenvelden

Janin Rooijakkers van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier waarschuwt, dat een grotere sluis ook zorgt dat meer zout water het land binnendringt. "Dat is bijvoorbeeld een groot probleem voor de bollentelers die hierachter hun land hebben, bloembollen kunnen niet goed tegen zout water", legt ze uit.

Foto:

Zowel Rooijakkers als Tegelberg zijn in gesprek met de provincie en hoopvol dat er een goede oplossing gevonden wordt. Ook projectmanager Adrie van Hoekelen is blij met die gesprekken. "Het werkt ook echt twee kanten op. Wij kunnen niet de beste oplossing kiezen als we niet weten waar de knelpunten liggen. Dus ik zie participatie niet als een noodzakelijk kwaad, maar juist als een mogelijkheid om de dingen goed te doen", aldus Van Hoekelen.

Jouw Noord-Holland
Noord-Holland is misschien wel de meest innovatieve provincie als het gaat om kenniseconomie en circulaire economie. De provincie stimuleert op tal van gebieden initiatieven die hieraan bijdragen. In Jouw Noord-Holland laten we dat zien met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen én op radio en tv. Jouw Noord-Holland wordt gemaakt in samenwerking met de provincie Noord-Holland.