Ga naar Content
Haarlemmermeer

Komende jaarwisseling acht vuurwerkvrije zones in Haarlemmermeer

19 december 2019, 13.59 uur
Door: Redactie · Foto:

NH Nieuws heeft onderzoek gedaan naar het vuurwerkbeleid in 47 gemeenten binnen de provincie. Als consument mag je nog steeds zelf vuurwerk afsteken, al wordt in veel gemeenten het aantal vuurwerkvrije zones uitgebreid. Zo ook in de gemeente Haarlemmermeer. 

Burgemeester Schuurmans over vuurwerkbeleid - NH Nieuws

Burgemeester Schuurmans geeft aan dat het invoeren van vuurwerkvrije zones alleen nut heeft als er draagvlak voor is onder inwoners. Mede daarom heeft de gemeente inspraak geboden bij het bepalen van deze zones. Dit heeft er toe geleid dat er dit jaar twee nieuwe vuurwerkvrije zones zijn bijgekomen, in Hoofddorp en Nieuw-Vennep. 

Inwoners worden zelf verantwoordelijk gesteld voor de handhaving van het verbod in de aangegeven zones. "Uiteindelijk is het zo dat inwoners zelf voor de handhaving zorgen en pas als het echt niet lukt ons bellen, anders kunnen we het niet handhaven."

'Geen draagvlak voor totaalverbod'

Een totaalverbod in de gemeente of een landelijk vuurwerkverbod ziet de burgemeester niet zitten. "Daar is geen draagvlak voor en laten we heel eerlijk zijn: het is heel lastig te handhaven. In de tijd waarin ik heel graag wil dat elk uur van onze politie en handhaving wordt ingezet voor de openbare orde en veiligheid is dat de keuze die we hebben gemaakt."

Verantwoording
NH Nieuws heeft navraag gedaan bij alle 47 Noord-Hollandse gemeenten over hun vuurwerkbeleid, in hoeverre dat verschilt ten opzichte van 2018 en hoe wordt aangekeken tegen een eventueel verbod. Een overzicht vind je hier.