Noordkop & Texel

NL
V

Wijkagent roept op tot oprichting buurtwacht: vijftien mensen melden zich aan

18 december 2019, 07.00 uur · Door Carina Gutker

NIEUWE NIEDORP - Een fikse stijging van het aantal inbraken in Nieuwe Niedorp en Winkel deed wijkagent Bas Dirkmaat besluiten om op Facebook te peilen of er behoefte was aan een 'buurtwacht'. En of dat er was!

Donald Trung Quoc Don (Chữ Hán: 徵國單) - Wikimedia Commons

Met vijftien aanmeldingen verder komt de buurtwacht er daadwerkelijk. "Op korte termijn beginnen we er mee", aldus Dirkmaat.

'Beste Niedorpers. Er zijn in totaal tien incidenten geweest in twee maanden. Inbraken in woningen en bedrijfswageninbraken. De buurtwacht Niedorp. Is dat wat voor onze wijk?? En wie zou dat met mij, wijkagent Bas Dirkmaat op willen zetten?'

Zo begon wijkagent Bas Dirkmaat op 6 december zijn oproep in de Facebookgroep Niedorp. Hij had niet kunnen bevroeden dat het zo'n kettingreactie teweeg zou brengen. Tientallen reacties kwamen op het bericht binnen en al na twee dagen meldde Dirkmaat dat acht mensen zich officieel hadden aangemeld voor de buurtwacht. Inmiddels zit hij op vijftien.

Merendeel vrouwen

"Grappig is dat het merendeel vrouwen zijn die zich hebben aangemeld", zegt Dirkmaat. Hij weet ook niet waarom, maar hem maakt het niet uit. "De bedoeling is dat de buurtwacht 's avonds een rondje maakt door de wijk. De meeste overvallen en inbraken gebeuren namelijk tussen 17.00 uur en 0.00 uur. Het is dus niet nodig om midden in de nacht te patrouilleren."

Geen knokploeg

Maar het is wel bedoeling dat mensen altijd hun ogen en oren open houden. Dirkmaat: "Het moet geen knokploeg worden, meer dat ze verdacht gedrag herkennen en doorgeven. Je ziet dat incidenten teruglopen in wijken waar er burgerwachten zijn ingesteld."

Wie interesse heeft voor de buurtwacht in Nieuwe Niedorp en Winkel, kan zich nog aanmelden. Stuur daarvoor een e-mail naar [email protected]. Er wordt nu gewerkt aan een plan van aanpak, de buurtwacht krijgt een training en zal op korte termijn beginnen.

In Zaanstad werd eerder al een buurtwacht opgezet. RTV Zaanstreek ging in 2018 met ze mee:

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!