Zaanstreek-Waterland

NL
V

Zaandijkers strijden tegen 'moloch' tussen typische Zaanse huisjes

17 december 2019, 18.49 uur · Aangepast 17 december 2019, 20.14 uur · Door Redactie

ZAANDIJK- Nee,nee en nog eens nee staat op bijna ieder raam op de lagedijk in Zaandijk. De bewoners verzetten zich teggen de plannen van een vijf verdieping tellend wooncomplex midden in de oude straat. "We zijn vooral boos dat we geen inspraak hebben gehad."

Verenigd in de stichting Cultuurhistorische Belangen Lagedijk eisen de bewoners dat de bouwers en de stad hun meer inspraak geven. Zij pleiten namelijk een lager gebouw. Nicolaesz Vlaming, woordvoerder van de de stichting, is boos dat de wijk zelf de gesprekken met de gemeente en de bouwers heeft moeten opstarten. "Er is geen enkele vorm van bewoners participatie geweest", vertelt hij tegen NH Nieuws. 

Zaandijkers fel tegen 'moloch' tussen typische Zaanse huisjes - NH Nieuws

De gemeente laat weten dat participatie met de buurt op dit moment eigenlijk de verantwoordelijkheid van de ontwikkelaar is, maar dat die niet verplicht is om dat te doen. Toch komt er in het nieuwe jaar een gesprek tussen met de wethouder, de ontwikkelaar en de buurtbewoners. 

Quote

"De burgemeester vond het ook nodig dat Sinterklaas hier vorig jaar werd binnengehaald, omdat deze buurt zo'n leuk plaatje is"

Nicolaesz Vlaming - Stichting Cultuurhistorische Belangen Langedijk

De stichting is niet tegen nieuwbouw, maar ziet graag eengezinswoningen in plaats van een flat die ook gebruikt kan worden om te verhuren als Airbnb. Met de internationale trekpleister Zaanse Schans om de hoek wordt er voor veel overlast gevreesd.

Graag zo houden

Daarbij heeft de buurt volgens Vlamings veel tijd en geld gestopt in de staat huizen en het straatbeeld. "De burgemeester vond het ook nodig dat Sinterklaas hier vorig jaar werd binnengehaald, omdat het zo een leuk plaatje is. En dat willen we graag zo houden", legt Vlaming uit

Donderdag gaan de bewoners naar de raad om hun ongenoegen kenbaar te maken.