Ga naar Content
Alkmaar

Castricum breidt vuurwerkvrije zones uit met speeltuinen en stelt 'veiligheid hulpverleners voorop'

19 december 2019, 13.04 uur · Aangepast 19 december 2019, 14.46 uur
Door: Anne Klijnstra · Foto:

CASTRICUM - Behalve bij tankstations, paardenstallen, bejaardentehuizen, huizen met rieten daken en molens mag er in Castricum tijdens komende jaarwisseling ook geen vuurwerk afgestoken worden in speeltuinen. De gemeente handhaaft dat door particuliere beveiligers in te huren die de politie assisteren.

"We merken dat speelplekken veel gebruikt worden om vuurwerk af te steken", licht burgemeester Toon Mans het besluit van de gemeente toe. "Er liggen daar dan allemaal resten van vuurwerk en dat vinden we gevaarlijk voor kinderen die daar spelen."

"Voor het handhaven van het verbod huren we al twee weken vóór oud en nieuw twee extra beveiligers in die rondrijden in alle kernen langs de vrijwerkvrije zones."

Tekst gaat verder onder video

Castricum: extra beveiligers voor handhaving - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Burgemeester Mans hoopt dat inwoners ook met elkaar in gesprek gaan over hoe er met vuurwerk wordt omgegaan. "Ik zie berichten over vuurwerkblije zones of vuurwerkvrije straten. Het is goed dat mensen samen kijken wat ze kunnen doen om het gezellig houden."

Tekst gaat verder onder video

Castricum: samen gezellig te houden - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

"Gelukkig is het de afgelopen jaren redelijk rustig gebleven met incidenten, maar dat komt ook omdat we in aanloop naar oud en nieuw al heel veel maatregelen treffen." Waar Mans zich nog wel zorgen over maakt, is de veiligheid van de hulpverleners.

Tekst gaat verder onder video

Castricum: veiligheid hulpverleners - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

"Als je naar een vuurwerkverbod voor particulieren toe moet, dan moet je dat ook landelijk doen. Anders vind ik het heel lastig uitleggen dat op de grens van gemeenten het aan de ene kant wel kan en aan de andere niet."

"In Castricum hebben we bovendien meerdere kernen, dus dan zal je op meerdere plekken centraal vuurwerk moeten organiseren. Maar als we al die kosten niet hoeven te maken 'aan de voorkant' (handhaving, beveiliging, red.), dan blijft er wellicht wat over voor centrale vuurwerkshows."

Verantwoording
NH Nieuws heeft navraag gedaan bij alle 47 Noord-Hollandse gemeenten over hun vuurwerkbeleid, in hoeverre dat verschilt ten opzichte van 2018 en hoe wordt aangekeken tegen een eventueel verbod. Een overzicht vind je hier.