Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Filmmaker zoekt beeldmateriaal van Haarlem én de Haarlemmers uit 20ste eeuw

17 december 2019, 13.30 uur · Door Redactie

De Haarlemse filmmaker Erik Willems is hard op zoek naar historisch bewegend beeldmateriaal van Haarlem en de Haarlemmers, in het bijzonder beelden die gemaakt zijn tussen 1900 en 2000. De bouw van Schalkwijk, evenementen op de Grote Markt of 'gewoon' straatbeeld: alle beelden zijn welkom. Zijn filmproject heet 'Haarlem op Film' en moet volgend jaar november, als Haarlem 775 jaar wordt, gereed zijn.

Erik Willems - Foto: NH Nieuws

Willems is naast filmmaker ook historicus en maakte reportages voor onder meer het tv-programma Andere Tijden. Ook stelde hij al een historische film over Amsterdam samen. Anderhalf jaar geleden verhuisde hij naar Haarlem. "Ik ben nog maar kort Haarlemmer en dat maakt het voor mij dus nóg leuker om dit project te gaan doen. Ik zie het bijna als een soort inburgeringscursus voor mezelf." 

"Ik vind het prachtig om de oude beelden weer te zien, er komt van alles naar boven"

willem van norden, helpt mee aan docu

De amateurbeelden wil Willems gaan combineren met professionele beelden die vorige eeuw in Haarlem zijn gemaakt. Aan cameraploegen was namelijk geen gebrek in de stad. "Haarlem was dé filmstad van Nederland in de vorige eeuw. Het Polygoonjournaal werd hier opgenomen aan de Koudenhorn en de allereerste filmstudio stond in Haarlem. Dat was filmfabriek Hollandia."

Willem van Norden

Inmiddels heeft Willems al wat beelden verzameld. Zo heeft Willem van Norden, die in Haarlem opgroeide, beeldmateriaal beschikbaar gesteld. "Kijk, dit ben ik, ik had een muts van Kees Verkerk op", zegt Van Norden als hij naar oude familiebeelden kijkt. Ze zijn gemaakt in de jaren zestig, door zijn vader. "Ik vind het prachtig om er weer naar te kijken. Er komt van alles naar boven, ik weet nog precies welke kleren ik droeg en kan zelfs de geuren weer ruiken."

Ook heeft hij de oude projector van zijn vader nog. "Dan keken we met de hele familie naar de film. Als we klaar waren, mochten mijn zus en ik de spoeltjes terugdraaien. Dat vond ik misschien nog wel het leukste."

Foto:

Erik Willems is blij met het materiaal van Willem Van Norden. "Je ziet de leegte in de straat, er staan weinig auto's. Het is een heel mooi doorsneebeeld van hoe mensen woonden en leefden. "

Oproep

Hij zoekt natuurlijk nog veel meer beeldmateriaal om een compleet beeld van Haarlem in de twintigste eeuw te schetsen met alle hoogte- en dieptepunten. Van de oorlogsjaren tot de jaren van flinke welvaart. Dus mocht je nog oude filmrollen of videobanden op zolder hebben liggen, met daarop beelden van Haarlem, laat het Erik Willems dan weten via [email protected]

Meer informatie over 'Haarlem op Film' is hier te vinden.