Ga naar Content

Inwoners van de IJmond meten zelf de luchtkwaliteit met sensoren

Sinds juni van dit jaar houden bewoners in de regio IJmond zelf de luchtkwaliteit in de gaten. Ze doen mee aan het project ‘Hollandse Luchten’. Zo’n 150 deelnemers hebben rondom hun huis sensoren geplaatst waarmee ze de hoeveelheid fijnstof in hun directe omgeving kunnen meten.

Luchtmetingen in JouwNH - NH Nieuws

Jack Kuin is een van de 150 deelnemers. Hij heeft bij zijn huis in Driehuis zo’n sensor geplaatst. Op de computer volgt hij de metingen van zijn eigen sensor en die van andere deelnemers in de buurt. “Je ziet vooral ‘s ochtends en als het vochtig is, dat er meer fijnstof in de lucht blijft hangen. Maar over het algemeen valt op, dat de waarden toch relatief laag zijn”, vertelt hij.

Foto:

Het initiatief van Hollandse Luchten is afkomstig van de Provincie Noord-Holland. Ook gemeenten, Tata Steel, TNO, RIVM, Havenbedrijf Amsterdam en omgevingsdiensten doen mee. Voor de technische en logistieke ondersteuning tekent de organisatie Waag in Amsterdam. De pilot richt zich in eerste instantie op de regio IJmond. Door de aanwezigheid van Tata steel maken veel bewoners uit de IJmond zich zorgen over de luchtkwaliteit.

Foto:

“Als je de feiten in handen hebt, heb je ook een beter gesprek."

Hester Volten, RIVM

Behalve meer inzicht in de kwaliteit van de lucht krijgen de inwoners ook meer zeggenschap, meent Gijs Boerwinkel van de Waag. “Door de metingen, in combinatie met een groeiende kennis over luchtkwaliteit, worden burgers een sterkere gesprekspartner voor de overheid en het bedrijfsleven”, vertelt Boerwinkel. “Als je de feiten in handen hebt, heb je ook een beter gesprek. Dan hoe je niet meer te ruziën over de feiten”, vult Hester Volten van het RIVM aan.

Foto:

Nu het project een half jaar loopt, worden de eerste resultaten besproken in Dorpshuis De Moriaan in Wijk aan Zee. “Het is nog te vroeg om duidelijke uitspraken te doen over de luchtkwaliteit. Maar er heerst wel een goed community gevoel", vertelt een deelnemer. Ook Jack Kuin reageert opgetogen. “Er is voldoende basis om het project verder uit te rollen en de samenleving slimmer en weerbaarder te maken", vertelt hij opgetogen.

Meer regio's 

Volgend jaar gaan ook inwoners van Kogerveld in Zaandam en Buiksloterham in Amsterdam-Noord meedoen aan het project. Hier leven weer andere zorgen en vragen, bijvoorbeeld over luchtvervuiling van wegverkeer of scheepvaart.

Jouw Noord-Holland
Noord-Holland is misschien wel de meest innovatieve provincie als het gaat om kenniseconomie en circulaire economie. De provincie stimuleert op tal van gebieden initiatieven die hieraan bijdragen. In Jouw Noord-Holland laten we dat zien met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen én op radio en tv. Jouw Noord-Holland wordt gemaakt in samenwerking met de provincie Noord-Holland.