Ga naar Content

Hoorn gaat tot 2029 in totaal 435 extra sociale huurwoningen bouwen

HOORN - Woningcorporatie Intermaris gaat de komende tien jaar 435 sociale huurwoningen bouwen en ook 130 huurwoningen met een middelhoge huur. De extra bouw zou het nijpende woningtekort een handje moeten helpen.

Foto: Gemeente Haarlemmermeer

Dit plan maakt onderdeel uit van de prestatieafspraken tussen de gemeente en Intermaris, die afgelopen dinsdag werden vastgesteld in de gemeenteraad. 

Volgend jaar worden er ook 540 huidige huurwoningen verduurzaamd en worden er maatregelen genomen om de leefbaarheid voor de huurders te verbeteren. 

Woningtekort

Er is nu een enorm tekort aan sociale huurwoningen in West-Friesland, de regio verkeert in een 'wooncrisis'. Hoorn heeft dringend extra huurwoningen nodig. 

Er is de afgelopen jaren ook veel gesloopt, woningen zijn verouderd en passen niet meer bij de huidige vraag van kleine woningen voor één of twee mensen. In 2020 en 2021 komen er daarom in totaal 267 huurwoningen bij. Tot 2029 komen er dus minimaal 435 sociale huurwoningen bij en 130 huurwoningen met een middelhoge huur.

Hoewel dat een stap is in de goede richting, blijft het een druppel op een gloeiende plaat. De wachtlijsten waren in 2018 nog twee keer zo lang als afgesproken. Woningzoekers moesten vier jaar wachten, in plaats van de afgesproken twee jaar. Er waren in West-Friesland toen ruim 19.000 actieve woningzoekenden. Naar schatting is dit aantal nog niet afgenomen.

Verkoop 

De gemeenteraad besloot eerder om elk jaar 40 sociale huurwoningen te verkopen, zodat huurders een kans maken om een betaalbare woning te kopen. Dit geld gebruikt Intermaris vervolgens om weer nieuwe woningen bouwen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook