Ga naar Content

Gerelateerde videos

Dankjewel Diner: Ton en Dimitra brachten 80 kuub kleding naar vluchtelingen op Lesbos

BREEZAND - "Als je ziet hoe het er daar aan toe gaat, dan kun je niet anders." Metaalbewerker Ton van der Sluijs uit Breezand raakt er niet over uitgepraat. Afgelopen week was hij in een vluchtelingenkamp op het Griekese eiland Lesbos. Samen met zijn vriendin Dimitra Peponis en tientallen andere vrijwilligers hebben ze er bergen kleding, schoenen en voedsel uit gedeeld. We hebben ze uitgenodigd voor het Dankjewel Diner: "Geweldig!"

Foto: Ton van der Sluijs

Ton was in 2017 voor het eerst op Lesbos. "Mijn vriendin Dimitra wilde helpen bij de vluchtelingen. Ik had niet zoveel met vluchtelingen en asielzoekers, maar als een jochie van 11 je vertelt hoe zijn vader is vermoord of hoe een grote vent in zijn borst is geschoten en zijn kind heeft zien onthoofden, dan breekt er iets in mij." 

Foto: Ton van der Sluijs

"Als een jochie van 11 je vertelt hoe zijn vader is vermoord, dan breekt er iets in mij"

ton van der sluijs

Afgelopen maand nog deed Ton een dringende oproep voor hulp om kleding en schoenen uit zoeken voor het transport naar Lesbos. Hij had zeker 30 kuubkisten staan. "Er zijn zeker twintig mensen komen helpen; zelfs mensen uit Groningen. Dat was fantastisch."

Helpende handen gezocht voor vluchtelingen op Lesbos - NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

Ton en Dimitra hebben al hun vrije tijd gestoken in het ophalen van kleding door het hele land: "Het vreet tijd en het heeft heel wat avonden gekost. Bijna 2.000 kilometer heb ik gereden, maar ik doe het met liefde, met plezier. Dat is iets van hier, van binnen, dat doe je."

Diner
Het Dankjewel Diner is op 17 december in Amsterdam. Alles over de genomineerden en het diner vind je op deze pagina