Ga naar Content
Gooi

Goois Natuurreservaat wil overlastgevende hondenuitlaatservices aan banden leggen

11 december 2019, 10.52 uur
Door: Sjoerd Stoop · Foto: Adobe Stock

HILVERSUM - Het Goois Natuurreservaat (GNR) heeft schoon genoeg van de vele hondenuitlaatservices die de natuurgebieden gebruiken als uitlaatplek voor hun viervoeters. Er gaat gekeken worden hoe deze 'hussen' aan banden kunnen worden gelegd. 

Hondenuitlaatservices schieten de laatste jaren als paddestoelen uit de grond en dat merkt het GNR op alle fronten. Elke dag wandelen er wel mensen met soms wel twintig honden door de Gooise natuur.

Met alle gevolgen vandien: de vele honden zorgen voor veel hinder en overlast. Ze kunnen het soms helemaal niet met elkaar vinden, rennen achter andere honden aan en zijn een plaag voor ruiters, wandelaars, hardlopers en andere bezoekers van de natuurgebieden. En het allerbelangrijkste: ze verstoren de andere aanwezige dieren zonder dat de hondenoppas zelf grip heeft op haar roedel. 

Foto: Goois Natuurreservaat

Andere natuurgebieden

Het Goois Natuurreservaat heeft nu het plan om 50.000 euro uit te trekken om te onderzoeken hoe deze hondenuitlaatservices aan banden kunnen worden gelegd.

Het GNR kijkt daarbij nadrukkelijk naar omliggende terreinen van Natuurmonumenten, Utrechts Landschap en Staatsbosbeheer. Daar zijn al maatregelen genomen om de 'hussen' aan banden te leggen, onder meer door een maximum te bepalen voor het aantal loslopende honden en door een vergunning verplicht te stellen. Saillant detail: doordat het beleid daar goed werkt, merkt het GNR juist meer overlast van hondenuitlaatservices die in haar natuurgebieden nog wel kan doen wat ze willen. Dat moet straks voorbij zijn. Met haar plannen wil het GNR de overlast van hondenuitlaatservices tot een minimum beperken. 

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!