Enorme domper voor Ajax na uitschakeling in Champions League

AMSTERDAM - Ajax heeft dinsdagavond een enorme domper te verwerken gekregen. Tegen Valencia kwamen de Amsterdammers halverwege de eerste helft op achterstand. De 0-1 werd niet meer weggepoetst en dus is Ajax uitgeschakeld in de Champions League.

Ajax had aan een gelijkspel genoeg om door te gaan naar de volgende ronde. Na een sfeervolle entree werd er afgetrapt en de Amsterdammers zochten direct de aanval. Noa Lang liet aan de linkerkant na Dušan Tadić aan te spelen. In de achtste minuut mocht de Serviër het wel proberen; zijn knalharde schot vloog in het zijnet van Jaume Domènech.

De Amsterdammers hadden op wat slordigheden na nog geen echte problemen en André Onana had nog niets te doen gehad. Toch kwam Valencia na 24 minuten spelen op voorsprong. Ferrán Torres gaf de assist op een vogelvrije Rodrigo, die geen buitenspel stond omdat Joël Veltman was blijven hangen. De aanvaller schoot gelijk in de bovenhoek.

De Amsterdammers wilden nog voor rust op gelijke hoogte komen, maar de slordigheden hielden aan. Hakim Ziyech bracht vlak voor rust Donny van de Beek in stelling. De middenvelder verlengde de bal op miraculeuze wijze en José Gayà haalde hem ternauwernood van de lijn. Aan de andere kant waren de Spanjaarden nog dichtbij, nogmaals via Rodrigo. Hij kapte Daley Blind uit en schoot op André Onana, die zijn been er goed achter kreeg.

Kansen Ajax

Ten Hag greep in en bracht Sergiño Dest voor Edson Álvarez. Tien minuten na rust kwamen de Ajacieden iets beter in het spel en begon de druk toe te nemen. Ziyech kreeg in de 67e minuut een enorme mogelijkheid op aangeven van Van de Beek, maar de bal kwam net iets achter de spelmaker.

Het aantal échte kansen nam niet toe, de spanning des te meer. Valencia maakte Ajax het voetballen onmogelijk en dat leidde tot frustratie en gele kaarten aan de kant van de Amsterdammers. Lisandro Martínez mocht het nog proberen na een kleine misser van Domènech en ook Ziyech vuurde nog op doel.

Rood Valencia

De gemoederen liepen nog hoog op en de Braziliaan Gabriel Paulista verloor zijn zelfbeheersing. Na een kopstoot aan Tadić kreeg hij rood. Alle inspanningen van Ajax waren uiteindelijk niet genoeg: 0-1.

Doordat Chelsea Lille met 2-1 versloeg op Stamford Bridge moet Ajax genoegen nemen met een plek in de volgende ronde van de Europa League. Komende zondag treedt de ploeg van Ten Hag aan tegen AZ. Die wedstrijd is vanaf 16.00 uur live te volgen bij NH Radio.

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui, Veltman, Blind, Tagliafico (De Jong/89); Álvarez (Dest/46), Van de Beek, Martínez; Ziyech, Tadić, Lang (Huntelaar/70)

Opsteling Valencia: Domènech; Wass, Paulista, Diakhaby, Gayá; Torres (Mangala/90+5), Parejo, Coquelin, Soler; Rodrigo, Gameiro (Vallejo/54)