Gooi

NL
V

Hilversumse kerk opent met 'levende adventskalender' huiskamers voor jan en alleman

10 december 2019, 13.58 uur · Aangepast 11 december 2019, 09.55 uur · Door Sjoerd Stoop

HILVERSUM - Geen chocolaatje achter een kartonnen deurtje, maar een echt mens achter een voordeur. Kriskras door Hilversum opent de Hilversumse Bethlehemkerk willekeurige huiskamers voor bezoekjes van jan en alleman. "Het is onze levende adventskalender", vertelt Piet Meindertsma van de kerk, een van de initiatiefnemers. Alle Hilversummers kunnen er terecht voor een praatje of een kopje koffie.

Bethlehemkerk Hilversum

Jong, oud, gelovig of juist helemaal niet. Iedereen mag een bezoekje brengen aan een van de huiskamers. Dat wordt ondertussen ook al flink gedaan.

Quote

"Zeg nou eens eerlijk. Wanneer ben jij voor het laatst bij je buren geweest?"

Piet Meindertsma

De huiskamers waar Hilversummers terecht kunnen, gaan open met twee voorname doelen: verbinding zoeken en eenzaamheid tegengaan. "Zeg nou eens eerlijk. Wanneer ben jij voor het laatst bij je buren geweest?", vraagt Meindertsma. Een gevoelige vraag waar de meeste mensen lang over moeten nadenken. "En dat is nou precies ons punt. Ga eens langs bij iemand die nieuw is in de straat of die oude buurvrouw die je vaak alleen thuis ziet zitten. Of in dit geval: zoek elkaar samen eens op."

Elke dag een bezoekje

De kerk geeft tot aan de kerstdagen elke dag zelf het goede voorbeeld. Elke dag gaat ergens anders een huiskamer open. "Voor deuren van mensen staan vlaggen, zodat mensen weten waar ze terecht kunnen."

De bezoekjes zelf zijn simpel. "Je kunt komen voor een kopje koffie, een praatje, misschien een spelletje. Het is allemaal heel erg laagdrempelig. We willen dat mensen elkaar leren kennen en dat eenzaamheid doorbroken wordt. Zo'n bezoekje kan heel veel doen. En dat merken we ook aan onze bezoekjes nu. Ze worden ontzettend gewaardeerd."

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!