Ga naar Content

Gerelateerde videos

Voetbalicoon Rinus Israel: "Ik had helemaal geen wensen, ik was al blij met een contract"

In de serie Iconen voegen we iedere keer een nieuw portret toe aan de eregalerij van Noord-Hollanders. Deze week is het een voetballer die voor niets en niemand opzij ging.  Zijn bijnaam IJzeren Rinus voerde hij met trots. 

Voetbalicoon Rinus Israël - Foto: Robert Jan de Boer

Naam: Rinus Israel 
Geboren: Amsterdam, 19 maart 1942

Beroep: voetballer

Clubs: DWS, Feyenoord, Excelsior, PEC Zwolle

Bijnaam: IJzeren Rinus

Erelijst: Europacup & landskampioenen 1970, Wereldbeker 1970, UEFA Cup 1974,

Voetballer van het jaar 1970, 1975, 47 interlands

We treffen Rinus Israel in een rijwielhandel in Landsmeer. En dat is opvallend, want een rijwielhandel is niet het eerste waar je de oud-voetballer mee associeert. Een liefhebber van fietsen is hij volgens eigen zeggen wel, maar dan meer als volger van de grote wielerrondes. 

De fietsenwinkel is zijn vaste stek van maandag tot en met vrijdag. Hij komt er 'een bakkie doen' en praat wat met de eigenaar en zijn klanten. Aan de muur is een Rinus Israel-museumpje verrezen, met veel foto's van IJzeren Rinus. "Maar dat heb ik niet gedaan hoor", voegt hij er snel aan toe. Het blijkt het werk van de eigenaar, een groot Feyenoord-fan.  

DWS

Wie Rinus Israel zegt, zegt Feyenoord. Maar de geboren Amsterdammer begon zijn imposante carrière als verdediger van het ijzersterke DWS, dat in 1964 zelfs kampioen van Nederland werd. In eerste instantie waren de voetbalkenners van de Amsterdamse club niet echt enthousiast over zijn vaardigheden.

"DWS had interesse en toen heb ik daar een oefenwedstrijd gespeeld. Ze waren schijnbaar niet enthousiast over wat ik had laten zien. Met hangen en wurgen kreeg ik dat contract."

Spelers deden toen zelf nog de contractonderhandelingen, dus zonder de hulp van een duurbetaalde zaakwaarnemer. "Ik had helemaal geen wensen", zegt Israël, "ik was al blij dat ik een contract kreeg."

"We promoveerden en werden meteen landskampioen. Ik denk niet dat het in deze tijd nog mogelijk zou kunnen zijn." 

Rinus israel, voetballer

In het eerste jaar dat Israel voor DWS uitkwam, het seizoen 1962-1963, werd het elftal kampioen van de Eerste Divisie. 

"We promoveerden en werden daarna meteen landskampioen", vertelt Israel. "Ik denk niet dat het in deze tijd nog mogelijk zou kunnen zijn." 

Feyenoord

Na vier seizoenen DWS wilde Feyenoord hem graag hebben. Voor 450.000 gulden vertrok hij naar Rotterdam. Daar beleefde hij in sportieve zin, zijn mooiste tijd. "We werden een paar keer landskampioen en het winnen van de Europa Cup was fantastisch." Die beker werd in 1970 gewonnen, dankzij een 2-1 overwinning op het Schotse Celtic. Israël maakte in die wedstrijd nog een doelpunt met het hoofd. "We kwamen met 1-0 achter en toen kwam er een scrimmage aan de andere kant. Die bal vloog omhoog  en ik kopte 'm erin. Niet te missen, hoor."

Huldiging

Voor het eerst in de geschiedenis won een Nederlandse club het belangrijkste Europese voetbaltoernooi. "We zijn geëerd in het centrum van Rotterdam. Er waren een paar honderdduizend mensen. Heel Rotterdam was gek. Die dag was het fantastisch om mee te maken, maar daarna begint het gewoon weer. Ik ben wel zo nuchter om dat heel snel achter me te laten."

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen.