Ga naar Content

Door Duitsers in 1945 opgeblazen dijk in Wieringermeer krijgt nieuwe herdenkingsplek

WIERINGERMEER - Bij het 'Gat in de Dijk', de plek waar op 17 april 1945 de dijk werd opgeblazen door de Duitsers, komt een nieuwe uitkijkpost. Het monument dat nu al bij de plek staat wordt opgeknapt en krijgt een nieuwe plek.

Foto:

De Duitse bezetter blies op 17 april 1945, terwijl de geallieerden steeds dichterbij kwamen, op twee plaatsen de dijk op. Een besluit met grote gevolgen. Binnen twee dagen was de volledige Wieringermeer onder water gelopen. De 7000 bewoners waren van tevoren gewaarschuwd en met hun hele hebben en houden vertrokken.

Op de plek langs het IJsselmeer kun je een deel van die oude, opgeblazen dijk nog goed zien. Aan het eind van die dijk komt straks een uitkijkpost te staan met een vogelscherm zodat de dieren niet worden gestoord. Door het kolkende water dat destijds door de opening stroomde, zijn twee grote gaten, 'wielen', ontstaan die nu een natuurgebied vormen.

Tekst gaat verder onder de sfeerimpressie.

Foto: Gemeente Hollands Kroon

Door de onderwaterzetting en een stevige voorjaarsstorm gingen boerderijen, schuren en andere gebouwen tegen de vlakte. Al snel na de Duitse overgave werd begonnen met het leegpompen van het gebied. In december 1945 was de polder weer droog maar het duurde tot in de jaren '50 tot alle gebouwen weer waren opgebouwd.

Komend jaar is het 75 jaar geleden dat de dijk werd opgeblazen. Het is dan ook de bedoeling dat op 17 april de nieuwe uitkijkpost gereed is en dat het oude monument opgeknapt op zijn nieuwe plek staat. Het project is een samenwerking van het Historische Genootschap Wieringermeer, Staatsbosbeheer, Hollands Kroon en het Hoogheemraadschap. Het wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit het stimuleringsprogramma De Kop Werkt.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!