Ga naar Content
West-Friesland

Informatiebijeenkomst over initiatief bouw van jongerenwoningen in De Weere druk bezocht

10 december 2019, 12.02 uur
Door: Isabel Broersen · Foto: NH Nieuws

DE WEERE - Zo'n tachtig Weerenaren verzamelden zich maandagavond in café 't Centrum. Dat is te danken aan een groep jongeren uit het dorp, die onlangs een initiatief startten voor het bouwen van jongerenwoningen. De enquêteuitslag over woonwensen is gepresenteerd en de zaal is door experts voorgelicht over wat ze te wachten staat als je zelf een kleinschalig woonproject wilt realiseren.

Betaalbare woningen voor jongeren zijn er vrijwel niet in De Weere, zo lieten de vrienden Bram op den Kelder, Ruben Langedijk en Ted Klaver eerder weten aan NH Nieuws. Ze nemen daarom het heft in eigen handen en hebben het plan om zelf een woningbouwproject op te zetten.

De Weere telt volgens het CBS in 2019 zo'n 870 inwoners. Onder hen verspreidden Bram, Ruben en Ted een enquête over woonwensen. "Je merkt dat jongeren hier heel graag willen blijven", vertelt Bram. "De enquête is door 88 mensen ingevuld, dat zegt eigenlijk wel genoeg."

De uitslag werd gepresenteerd bij de informatiebijeenkomst. Uit de enquête blijkt dat de jeugd vooral zoekt naar een vrijstaande (31%), ééngezinswoning (28%) of twee-onder-één-kap (26%) woning. 

Vrijstaand of appartement

Juist die wens is volgens Ingrid Groenendijk, projectleider bij Scholtens Groep, lastig wat betreft financiële haalbaarheid. Groenendijk sprak tijdens de bijeenkomst over kleinschalige woonprojecten en gaf aan dat de gewenste woningen al snel 275.000 euro kosten. "Dat is heel veel geld en niet zomaar voor iedereen betaalbaar."

Vanuit de zaal kwamen twee opmerkingen over de enquêteuitslag. Zo begreep een vrouw niet waarom je als starter zoekt naar een ééngezinswoning. "Waarom niet een tiny house of appartement?" 

"Voordat de huizen er echt staan, moet je echt in jaren denken."

Piet Zuidhof, stedenbouwkundige

Initiatiefnemer Bram ziet ook in dat dit type woning een financiële uitdaging is voor jongeren, vooral als je in je eentje een huis wilt kopen. "Dat is gewoon heel moeilijk te betalen", zegt hij. "Er zijn hier nu kavels, bijvoorbeeld van Boranka. Dat is een voormalige campingwinkel die omgebouwd zou kunnen worden. Je krijgt dan wel kleinere woningen, maar dan gaan we wel proberen om er met een groep uit te komen."

Bram, Ruben en Ted op een mogelijke kavel voor hun project. - Foto: NH

Genoeg kavels

Naast Boranka krijgen de jongens ook andere kavels aangeboden. Maar vaak zijn dat agrarische gronden waarvoor een wijziging van het bestemmingsplan nodig is. De zaal kreeg hierover advies van stedenbouwkundig adviseur Piet Zuidhof. "Voordat de huizen er echt staan, moet je echt in jaren denken. Je moet je goed voorbereiden", legt hij uit. "Zorg dat  je weet over hoeveel woningen je het hebt, welk type woning en hoe veel grond je nodig hebt."

Juist dat advies van Zuidhof willen de jongeren nu gaan opvolgen. Wie na deze avond nog steeds geïnteresseerd is in een woning, kon een deelnameformulier invullen. Daaruit wordt een groep gevormd die gaat bepalen hoe veel woningen er gebouwd moeten worden en op welke locatie dit gebeurt.

Thema-uitzending Burgerparticipatie Jouw NH
Aanstaande maandag 16 december is het initiatief van deze Weerenaren onderdeel van een themauitzending over burgerparticipatie in Jouw NH.

Lees ook