Whatsapp

West-Friesland

Boeren doen protestaankopen in supermarkt en dreigen: 'Schappen voor Kerst leeg'

7 december 2019, 18.43 uur · Door Redactie

AVENHORN - De boeren blijven protesteren tegen de maatregelen van de regering rondom stikstof; vandaag door bij twee supermarkten protestaankopen te doen. Zo stonden er vandaag 25 traktoren bij de DEEN in Avenhorn pal voor de supermarkt geparkeerd. "Dit is een waarschuwing," aldus de boze boeren.

De boeren hadden hun actie bij het winkelcentrum aangekondigd: de boeren parkeerden hun traktoren met beleid om vervolgens vooral voor de toegesnelde pers tientallen broden, ontelbare kratten bier en heel veel frisdrank in te laden.

Boer Rene Staal roept dreigend. "Ik zei tegen mijn vrouw: je moet voor drie weken boodschappen gaan doen." Een boer uit de omgeving van Avenhorn legt de actie uit: "Dit  weekend zullen klanten niet verhongeren, maar de volgende keer zorgen we er voor dat er inderdaad niemand nog boodschappen kan doen. En dat is om druk te zetten op de regering."

 

Quote

"Dit is zinloos. Het kost ze diesel; het is milieuvervuiling"

Supermarktklant

De meeste klanten van de supermarkt kunnen de actie van de boeren wel waarderen. Zo zeggen meerdere mensen: "Ik steun de boeren van harte." Een enkeling ziet geen heil in de actie als de traktoren zich tussen de auto's vol boodschappen manouvreren: "Zinloos, het kost ze diesel, dit is milieuvervuiling."

Zo'n tien boeren doen uiteindelijk boodschappen voor een paar honderd euro. De supermarkt en het winkelcentrum wisten van de actie en steunen de boeren min of meer in hun protest.

Niet bang

Voor dertien december dreigen de boeren met hardere acties. De boeren zijn niet bang dat lege schappen zorgen voor het verlies van krediet bij burgers. "Voorlopig staat nog zo'n 80- a 70 procent van de mensen achter ons. Het is belangrijk dat de politiek naar ons gaat luisteren en met ons gaat praten in plaats van tegen ons."

Generale repetitie

Niet alleen de supermarkt in Avenhorn werd bezocht, maar ook het distributiecentrum bij het industrieterrein in Hoorn werd op een bezoek van traktoren getrakteerd. "Dit is voor een generale repetitie. We kijken hoe snel we er zijn en waar het beste kunnen parkeren. Want als de Minister ons niet tegemoet komt dan zitten we er heel dichtbij dat we hier actie gaan voeren." Vandaag bleef het in Hoorn voor de boeren bij een prikaktie van een half uurtje en de gearriveerde politie vertrok dan ook weer snel.

Whatsapp