Ga naar Content

Haarlem 75 jaar terug: 1.300 mannen opgepakt bij 'Sinterklaasrazzia'

HAARLEM - Tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog verplichtte de Wehrmacht Nederlandse mannen om te werken in Duitsland. Velen doken onder voor deze zogenoemde 'arbeidsinzet', maar tijdens een 'Sinterklaasrazzia' in 1944 werden 1.300 mannen opgepakt in Haarlem.

Foto: NIOD

De site 75 Jaar Bevrijding van de NOS staat vandaag stil bij deze gebeurtenis met een nieuw nieuwsbericht vanuit toen beschreven. Wij plaatsen het in een bewerkte versie door.

Voor Sinterklaasavond zijn veel ondergedoken mannen toch weer naar huis getogen om daar samen met hun families Pakjesavond te vieren. Daar maakt de Wehrmacht gebruik van.

In de ochtenduren van 6 december lag er bij de meeste families al een briefje op de deurmat van de Weermacht. Daarin staat dat iedere man in de leeftijd van 17 tot 40 jaar zich moet melden voor de arbeidsinzet. Er wordt afgesloten met een waarschuwing: "Op hen, die pogen te ontvluchten of weerstand te bieden, zal worden geschoten."

Foto: NIOD

Lang niet iedereen geeft gehoor aan dit bevel. Dat weet de Wehrmacht ook, die daarom huiszoekingen doet en geen enkele straat overslaan. In totaal worden zo'n 1.300 mannen afgevoerd tijdens de 'Sinterklaasrazzia'.

NH Nieuws maakte deze week ook een reportage over de Haarlemse Sinterklaasrazzia:

Het Verraad met Sinterklaas - NH Nieuws