Ga naar Content

'Tata Steel loost jarenlang -met toestemming- te veel gif in het water'

Rijkswaterstaat heeft staalfabrikant Tata Steel de afgelopen jaren toegestaan meer giftige stoffen in het oppervlaktewater te lozen dan de Europese richtlijnen voorschrijven. Dat zou blijken uit onderzoek van de Volkskrant. Tata Steel weerspreekt dit. 

Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz

Het zou gaan om de afvalstof cyanide, dat in verschillende vormen voorkomt en door het Europees Milieuagentschap omschreven wordt als ‘zeer giftig’.

Soepelere voorwaarden

Van Rijkswaterstaat, die de vergunningen verstrekt en toezicht houdt op water rond het staalbedrijf, mag het bedrijf afwijken van de Europese normen. Tata Steel vroeg volgens het onderzoek van de Volkskrant om soepeler voorwaarden en de toezichthouder honoreerde dit in 2010 ‘omdat gebleken is dat de norm voor Tata niet haalbaar was’, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Lees ook

Tata Steel weerspreekt in een uitgebreide reactie dat er sprake is van ruimere normen voor het lozen van cyanide en het niet voldoen aan de Europese regelgeving. De staalfabriek stelt nauwkeurig de lozing te monitoren en constant monsters te nemen.