Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Enkhuizer gezin reist met Landrover van Afrika naar Enkhuizen

7 december 2019, 16.04 uur
Door Isabel Broersen · Foto: Gerdien van Tongeren

ENKHUIZEN - De familie Boon uit Enkhuizen laat huis en haard achter zich. Volgende week  vertrekt hun vliegtuig naar Afrika. Op naar hun nieuwe huis, in de vorm van een omgebouwde Landrover die het gezin van vijf meeneemt op avontuur in Afrika. Het is de bedoeling dat ze over een jaar pas weer de Enkhuizer Koepoort binnenrijden.

Anna en Fedde hebben afscheid genomen op school. Ze blijven nauw in contact met school en zorgen ervoor dat aardrijkskundelessen komende tijd over Afrika gaan. Maar een dictee aan tafel in de klas, dat zit er voorlopig niet in. "Papa en mama geven ons les en we mogen dan ook zelf kiezen of we in de Landrover gaan werken of buiten de Landrover", vertelt Anna.

Op wereldreis met de Landrover - NH Nieuws

Ouders Meindert en Gerdien gingen al eens op wereldreis en lieten Afrika destijds aan zich voorbij gaan, maar het plan om ooit weer op reis te gaan bleef. "De tijd ging opeens heel hard, vorig jaar zomer waren we tien jaar verder en drie kinderen rijker en toen dacht ik 'hoe zit het met dat plan?'"

Dus kwam er een actieplan. Ze kochten een Landrover, waar Meindert samen met zijn broer aan sleutelde. Het wordt hun nieuwe huis, helemaal zelfvoorzienend met zonnepanelen en een watersysteem. En de slaapkamer, dat is voortaan de daktent.

Quote

"Het idee is om naar huis te rijden en als het anders wordt, dan wordt het anders"

Meindert Boon

Het gezin wil via de oostkust naar Enkhuizen rijden, maar de exacte route is nog niet uitgestippeld, zo vertellen Meindert en Gerdien. "Het idee is om gewoon naar huis te rijden en als het anders wordt, dan wordt het anders."

"We willen wel een aantal vrijwilligersprojecten doen", aldus Meindert. "Er is contact met een school in Malawi, waar we kunnen helpen om een school te bouwen."

Toffe projecten

"De classic!" vult Gerdien lachend aan. "Maar ook echt vet toffe projecten. Het bouwen van een yogacentrum of meehelpen op een boerderij die alleen maar biologische dingen doet. Door een continent als Afrika kan je eigenlijk niet reizen zonder je handen uit de mouwen te steken."

Gerdien van Tongeren

Wat Anna en Fedde betreft zijn er dingen die zeker moeten gebeuren. "Ik wil heel graag op zoek naar spannende dieren", zegt Fedde, die op zijn afscheid op school met de klas naar Freek Vonk-video's keek. Anna: "En ik wil in een waterval zwemmen."

Op de achterbank

Samen met hun broertje Ids zitten ze straks een jaar lang op de achterbank van de Landrover. Sommige broers en zussen moeten er niet aan denken, maar Fedde en Anna zien nog geen beren op de weg. "We hebben een iPad. En we hebben van Sinterklaas gekregen dat we daar allemaal spelletjes op mogen downloaden."

Familie Boon vertrekt op 10 december naar Afrika. Het thuisfront wordt op de hoogte gehouden via social media: Boon Familiy Journey.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!