Ga naar Content

Naarder Vogelhospitaal met handen in haar na ingrijpen NVWA: "Ik ben lamgeslagen"

NAARDEN - Een flinke domper voor het Vogelhospitaal in Naarden. Vandaag zijn alle medicijnen van het hospitaal door de NVWA in beslag genomen, waardoor het hospitaal de vogels niet meer kan verzorgen.  "Een zwaan die vanmiddag werd binnengebracht met een open breuk, heb ik weg moeten sturen.", vertelt Erik Bruinning aan NH Nieuws. 

Foto:

Anderhalve maand geleden kreeg de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA)  een klacht binnen over het vogelhospitaal, waarna er een onderzoek is gestart. 

Die klacht werd toen door de dierenopvang weerlegd, maar vervolgens deed de NVWA verder onderzoek naar het hospitaal. De controledienst ontdekte dat er medicijnen aanwezig waren en gegeven werden aan de zieke vogels zonder tussenkomst van een dierenarts.

In een reactie geeft het vogelhospitaal aan niet het geld te hebben om elke vogel te laten controleren door de dierenarts, dus geven zij de medicijnen vaak zelf. Beheerder Erik Bruinning zegt: " We hebben voldoende kennis wat voor medicijnen het zijn, waarvoor we ze moeten geven en hoeveel we moeten toedienen." 

Druk onder dierenopvangcentra

Dat dierenopvangcentra veel last hebben van de regeldruk werd een half jaar geleden al  duidelijk bij een onderzoek van NH Nieuws onder een groot aantal opvangcentra. Bruinning zei destijds: "Alleen al voor de inhuur van dierenartsen zou ik 200.000 tot 300.000 euro kwijt zijn. Er moet officieel een dierenarts komen bij elk dier dat wordt binnengebracht en elke keer als een dier doodgaat." Ze draaien veelal op vrijwilligers en vaak is er niet genoeg geld om aan alle regels te voldoen. 

De Partij voor de Dieren pleitte toen voor meer geld en de toenmalige gedeputeerde Adnan Tekin zei ook iets aan de vele regels te willen doen.

Kijk hier naar een reportage van NH Nieuws over de regeldruk bij opvangcentra:

Dierenopvangcentra dreigen te bezwijken onder regeldruk - NH Nieuws / Joost Lammers

"Ik ben helemaal lamgeslagen"

Erik bruinning - beheerder vogelhospitaal

Hoe het nu verder moet met het Dierenhospitaal Naarden weet Bruinning ook niet. "Ik ben helemaal lamgeslagen." Voorlopig kan hij geen nieuwe vogels meer opvangen. "Een zwaan die werd binnengebracht met een open breuk, heb ik vandaag weg moeten sturen. De NVWA was niet meer bereikbaar voor commentaar.

En dit is niet het enige probleem waar het hospitaal momenteel mee te kampen heeft. De problemen stapelen zich ook op. Naast de regeldruk, heeft de vogelhospitaal te kampen met een tekort aan vrijwilligers.

Kijk hier naar een reportage over het tekort aan vrijwilligers bij de opvang:

Mensen tekort in vogelhospitaal - NH Nieuws

Lees ook

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!