Ga naar Content

'Beeld Aidsfonds in Amsterdam is waarschijnlijk omgewaaid'

AMSTERDAM - De recherche heeft onderzoek gedaan naar de 'vernieling' van het roze beeld op het Amsterdamse Beursplein gisteren. Uit camerabeelden zou blijken dat er helemaal geen sprake is van vandalisme, maar dat het standbeeld is gevallen. Vermoedelijk werd de harde wind het huilende meisje fataal.

Foto: AT5

Voordat het beeld kapot ging, toonde het een huilende vrouw die iedere veertig seconden een traan laat vallen. Die traan staat symbool voor het feit dat iedere veertig seconden iemand in de wereld sterft aan aids.

Windstoot

In eerste instantie ging het Aidsfonds uit van vandalisme. Maar nu blijkt het standbeeld gevallen te zijn, stelt een politiewoordvoerder. "Op bewakingsbeelden is te zien dat het beeld uit zichzelf omvalt. Niemand raakt het op dat moment aan. Het kan bijvoorbeeld gebeurd zijn door een windstoot. Waarschijnlijk had dat iets te maken met het zwaartepunt. Het beeld is bij de knieën gebroken."

Het beeld in betere tijden - Foto: ANP

Een woordvoerder van het Aidsfonds kan zich niet voorstellen dat het beeld zomaar is omgevallen. Zo zouden er voetstappen in het bassin gevonden zijn. "Maar we gaan ons daar verder niet meer mee bezig houden. Het belangrijkste is dat het beeld nu gerepareerd wordt."

Vast plekje

Het standbeeld wordt momenteel weer in elkaar gezet in een atelier. "We willen daarna de tour gewoon afmaken en het beeld laten zien op andere plekken in Nederland. Het beeld reist binnenkort naar Amersfoort. We hopen dat het beeld daarna een vast plekje zal krijgen in Amsterdam."

Lees ook

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!