Ga naar Content

Advocaat kroongetuige Nabil B. stopt ermee

AMSTERDAM - De overgebleven advocaat van kroongetuige Nabil B. stopt per direct met het bijstaan van zijn cliënt in het liquidatieproces Marengo. 

Foto: ANP

Volgens De Telegraaf zijn er nieuwe advocaten beschikbaar en zullen zij hun werk in volledige anonimiteit gaan doen. Een woordvoerder van de rechtbank Amsterdam ontkent dat vooralsnog. "We moeten alles nog bekijken, er is nog geen enkel besluit genomen."

De advocaat die Nabil B. bijstond samen met de in september vermoorde Derk Wiersum, wil verder geen toelichting geven op zijn terugtrekking. Voorzitter Henk Naves van de Raad voor de Rechtspraak spreekt van een 'uit veiligheidsoverweging onvermijdelijke, maar wel een onwenselijke ontwikkeling'.

Geplande zittingen

Komende week donderdag en vrijdag staan in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol inleidende zittingen gepland in het grote liquidatieproces Marengo rondom de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi. Naar hem wordt gewezen als mogelijke opdrachtgever voor de moord op Wiersum.

Het is hoogst uitzonderlijk als de advocaten van B. afgeschermd en anoniem hun werk zouden gaan doen. Voor zover bekend is dat in Nederland nog niet eerder gebeurd. Tijdens de vorige zitting van Marengo, die kort na de liquidatie van Wiersum was, werden pers en publiek geweerd. Dat was ook een unieke situatie.

Liquidaties

Marengo gaat over een reeks liquidaties in de onderwereld. De moord op de advocaat is hier geen onderdeel van. Onder anderen een neef van Taghi zit vast op verdenking van betrokkenheid bij de moord.

Kort nadat bekend was geworden dat B. kroongetuige werd, is zijn onschuldige broer doodgeschoten.

Lees ook