Ga naar Content
Haarlem

Zandvoortse zamelt verzorgingsspullen in voor klanten Voedselbank: "Het ruikt hier heerlijk"

6 december 2019, 12.20 uur · Aangepast 6 december 2019, 13.07 uur
Door: Dimitri Walbeek · Foto: Ellis Spaargaren

ZANDVOORT - Onder de trap bij Ellis Spaargaren in Zandvoort stapelen de boodschappentassen zich op. Vol met shampoos, deodorants en andere producten die nodig zijn voor de dagelijkse verzorging. Dat haar inzamelingsactie voor klanten van de Voedselbank een succes is, heeft een prettig bijkomend voordeel: "Het ruikt hier heerlijk."

Na het zien van een tv-programma besloot Ellis spontaan een oproep te doen op Facebook om verzorgingsspullen voor vrouwen in te zamelen. Dit voor klanten van de Voedselbank in Zandvoort. Op televisie werd duidelijk dat deze klanten op dit vlak nogal karig bedeeld worden. "Mijn actie begon een beetje uit baldadigheid. Omdat dit blijkbaar zo'n taboe is. Vooral tampons en maandverband zijn een groot probleem. Daarvan zijn er te weinig." En gezinnen die geld uit moeten geven aan deze producten, kunnen dat niet aan vaste lasten, eten of drinken uitgeven.

Maandverband

De klanten van de Voedselbank krijgen volle pakketten, maar bijvoorbeeld maandverband en ook douchespullen zitten er vaak te weinig in. "Extra wassen en douchen is geen overbodige luxe voor vrouwen, dus ook voor vrouwen en meisjes die bij de Voedselbank komen."

De Facebook-actie is een groot succes. "Ik hoop dat ik 100 pakketten kan samenstellen. Dan zijn 100 gezinnen ermee geholpen. Soms loop ik in de supermarkt en dan duwt iemand me zomaar een tas met pakken maandverband in de handen. 'U bent toch van die actie?', zeggen ze er dan bij. Het loopt als een tierelier. Ik heb het nog drukker dan bij mijn baas."

Scheermesjes

Ondertussen is het zo'n succes, en stapelen de tassen met spullen zich op, dat ze al bijna ook 'een productenlijn' voor mannen op kan zetten. "Ook scheermesjes en -schuim heb ik klaar liggen." Ook krijgt ze heel goede spullen voor vrouwen aangeboden die in menig huishouden niet zouden misstaan. 

Op 17 december krijgen de Zandvoortse deelnemers aan de Voedselbank hun verzorgingspakketten uitgereikt op de markt in Zandvoort Nieuw-Noord. Spullen die overblijven gaan naar de diakonie in Zandvoort. Van daaruit worden ook Zandvoorters geholpen die het niet zo breed hebben. "Ik wil heel graag dat de spullen in Zandvoort blijven."

Ellis denkt er al aan om het niet bij deze ene actie te laten. "Ik wil het proberen door te zetten. Misschien eens in de drie maanden een actie."

Zandvoorters die mee willen doen kunnen hun spullen afleveren bij de winkel Mi Sueno in de Kerkstraat in Zandvoort. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!