Start van hoofdcontent

ENKHUIZEN

nl

Theehuis en kinderboerderij in de maak: verbouwing Hertenkamp loopt op z'n eind

5 december 2019, 16.35 uur
Door Isabel Broersen · Foto: NH Nieuws

ENKHUIZEN - "Het aantal bezoekers dat we wekelijks hadden was op één hand te tellen", vertelt Niko Dol van het Hertenkamp in Enkhuizen. Dat moest anders en daarom is vorig jaar de schop in de grond gegaan. De Witte Schuur en het Hertenkamp zijn uitgebreid met een kinderboerderij en een theehuis. Deze maand worden de laatste werkzaamheden verricht. 

Verbouwing Hertenkamp in volle gang - NH Nieuws

"Er was niks. De stallen waren blokhutjes en we waren bijna niet toegankelijk voor publiek", vertelt Niko. Daarom is er afgelopen jaar volop verbouwd. "We wilden een goede dagbestedingslocatie en betere toegankelijkheid voor bezoekers."

Het Hertenkamp is nu van twee kanten bereikbaar, dwars door de weide is een wandelpad aangelegd. Wie nu langsloopt, ziet dat werklui volop aan het werk zijn. Het lijkt alsof er nog heel wat moet gebeuren, maar over twee weken zitten alle werkzaamheden erop.

"Als het in het voorjaar groen is, is het een heel leuke plek."

Niko Dol - Hertenkamp Enkhuizen

"De lama's en herten komen straks weer in de weide buitenom te staan", legt Niko uit terwijl hij naar de bouwput wijst. "Als het in het voorjaar groen is, is het een heel leuke plek. Dat is het eigenlijk nu al!" In april wordt het nieuwe Hertenkamp officieel geopend. Niko verwacht dat dan ook de herten en lama's kunnen grazen in hun nieuwe weide.

Een dierenplein 

Voor de dieren van de kinderboerderij is er een dierenplein, met daarnaast een speelheuvel voor de kinderen. Om dat straks allemaal in goede banen te kunnen leiden, krijgt Niko hulp van stichting Leekerweide. Bijvoorbeeld voor het verzorgen van de dieren en het onderhoud van het terrein.

Milieu Educatie Centrum De Witte Schuur, het Hertenkamp, de heemtuin en de kinderboerderij worden gefinancierd door de gemeente Enkhuizen. Voor de verbouwing van de kinderboerderij doneerde zaadbedrijf Syngenta in 2017 een bedrag van 50.000 euro. Syngenta en het Hertenkamp openen deze maand officieel de kinderboerderij, die de naam Syngenta Hoeve krijgt.

Meedenken over het Hertenkamp
Gemeente Enkhuizen heeft een plan gemaakt voor het vernieuwen van het openbaar groen in het Hertenkamp en wil hierover met burgers in gesprek tijdens een informatieavond op 10 december om 19:30 uur in de Witte Schuur. Aanmelden via [email protected]