Ga naar Content
West-Friesland

Dit zijn de winnende ideeën voor een mooier Hoorn

5 december 2019, 20.47 uur · Aangepast 5 december 2019, 21.10 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws

HOORN - Het Julianapark ligt er nu 's avonds nog donker en verlaten bij, maar als het aan Rob van der Molen ligt, komt daar snel verandering in. Hij wil graag verlichting in het park zodat er ook 's avonds wandelaars en sporters terecht kunnen.  Tijdens de Hoornse initiatievenmarkt gisteravond wist hij de gemeenteraad te enthousiasmeren. Ook het idee van Björn Woudenberg, een fitnesspark bij het nieuwe stadsstrand, en het idee van Kor de Vries om al het graffiti uit de stad te verwijderen, werden verkozen. 

"Mijn wens is om het Julianapark in zijn geheel veel aantrekkelijker te maken", aldus Rob van der Molen. Overdag is het Julianapark een geliefde sport- en wandelplek. Vanuit de festivals die Rob jaarlijks in het park organiseert, is hij al een spaarpot aan het opbouwen. "Van iedere ticket is één euro in de pot gegaan, daarmee kunnen we al een start maken met de verlichting."

Rob vertelt hoe hij de plannen voor zich ziet:

191205_julianapark_GOED_DEF - NH Nieuws

Via de Facebookgroep 'Vrienden van het Julianapark' roept Van der Molen omwonenden op om mee te denken over de plannen. "Verlichting is een eerste stap, maar ik wil toewerken naar een totaalplan voor tien jaar om het park te upgraden." 

Om de verlichting te kunnen realiseren, ligt er wel belangrijke vraag op tafel. In het huidige beleid is er alleen verlichting mogelijk in parken met een doorgaande fietsroute. "Ik probeer vooral naar het grotere geheel te kijken", aldus Rob. "In de toekomst wil ik een centrale ontmoetingsplek maken; het kloppend hart van het Julianapark wat een mooi startpunt kan zijn voor een middagje wandelen of een dagje stad."

Foto: Kor de Vries

Minder graffiti

Kor de Vries uit de Grote Waal hield gisteravond tijdens de initiatievenmarkt een pleidooi over minder graffiti in de stad. In zijn eigen buurt is hij samen met een aantal andere vrijwilligers daar al actief mee bezig. "We hebben een oude auto van de gemeente, daarmee gaan we langs de plekken waar graffiti is en spuiten het schoon. Als de graffiti er al lang zit, dan kijken we of we het object of de muur kunnen oververven", aldus Kor. Op deze manier houden ze hun eigen wijk netjes.

Maar Kor zou heel graag willen dat het niet alleen zijn wijk 'graffiti-vrij' is, maar de hele stad. "Wij ergeren ons enorm aan alle graffiti in de stad. Je ziet het vaak op kasten bij  stoplichten of in de buurt van spoorwegovergangen", vertelt hij verder. Hij is blij dat de gemeente verder met hem in zee wil. "We hebben vooral hulp nodig bij meer materiaal en het bekostigen van de benzine van de auto, verder kunnen wij zo starten."

Foto: Björn Woudenberg

Meer beweging in de stad

Aan het idee van Björn Woudenberg is ook gehoor gegeven door de gemeenteraad. Hij wil graag een openbaar fitnesspark bij het nieuw te realiseren stadsstrand in Hoorn. "Toen ik met mijn gezin op vakantie was in Barcelona, kwam ik op het idee. Daar zie je deze fitnessparken heel veel. Er wordt daar veel gebruik van gemaakt. Door jong en oud. Ik zei toen tegen mijn vrouw: "Als dit in Hoorn kan, dan ga ik ervoor", vertelt hij enthousiast.

Björn is heel blij dat zijn idee omarmt wordt door de gemeenteraad. "De mensen die gisteravond bij de markt aanwezig waren, reageerden ook allemaal enthousiast. Het is ook herkenbaar, omdat je het ook in veel andere steden ziet." Doordat de fitnessapparaten openbaar zijn kan iedereen er ook gebruik van maken. "Het is voor alle inwoners van Hoorn, ook de mensen met een minder grote portemonnee of die mindervalide zijn", aldus Björn.

Hoe nu verder?

In totaal zijn er 61 ideeën ingeleverd door de inwoners van Hoorn. Elf initiatieven werden gister gepitcht tijdens de speciaal door de gemeente georganiseerde avond. De drie ideeën die de gemeenteraad omarmd heeft, worden 10 december meegenomen in een besluit in de raad. Daarna worden de ideeën uitgewerkt in een concreet plan en gaat de gemeenteraad zich er opnieuw over buigen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!