Noord-Holland

Boeren plannen nieuw protest: lege supermarktschappen voor Kerst

5 december 2019, 09.25 uur · Aangepast 5 december 2019, 10.38 uur · Door Redactie

Whatsapp

Na protesten op het Malieveld, op snelwegen, bij het RIVM en bij provinciehuizen kondigt de groep boeren onder de naam Farmers Defence Force (FDF) een nieuwe actie aan. 

Marco Zoetelief/Google Streetview/AdobeStock

In de week voor Kerst - als heel Nederland de koel- en voorraadkast vult voor de feestdagen - wil de actiegroep in heel het land de voedselvoorziening stilleggen door de bevoorrading van supermarkten te saboteren, melden Omroep Friesland en de Leeuwarder Courant vandaag. 

Hongerwinter

Dat willen ze doen door wegen van en naar distributiecentra van supermarkten te blokkeren. Op die manier zou de waardering voor boeren en hun werk moeten groeien, zo schrijft FDF-voorman Mark van den Oever in een brief. In die brief wijst hij op een bericht van een van de leden, die opmerkt dat de boer tijdens de Hongerwinter 'de meest gewaardeerde burger' was. "Hardop denkend vraag ik me af of het geheugen eens opgefrist moet worden.

Volgens de actiegroep draait het in supermarkten uitsluitend om zo laag mogelijke prijzen voor consumenten, en wordt de vraag of de boer een eerlijke prijs voor zijn producten krijgt daarbij genegeerd. Aanstaande maandag hakt de actiegroep de knoop door. 

Boeren voerden de afgelopen maanden geregeld actie om te laten blijken dat hun branche onevenredig hard wordt getroffen bij het terugdringen van de stikstofuitstoot. Zo vinden ze bijvoorbeeld dat de luchtvaart een grotere bijdrage dient te leveren bij de reductie, en trokken daarom onlangs ook naar Schiphol.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Whatsapp