Ga naar Content
West-Friesland

Teleurstelling bij Tiny House inschrijvers Daan en Isa: "Zag mezelf hier wel wonen"

5 december 2019, 10.06 uur · Aangepast 5 december 2019, 11.57 uur
Door: Chantal Bos · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

ENKHUIZEN - De eerste tiny houses zouden afgelopen voorjaar worden gebouwd in Enkhuizen. De kleine woningen moesten een oplossing bieden voor het tekort aan jongerenwoningen. Maar het project stuitte op weerstand van bewoners rond de aangewezen locatie en daarom wordt nu naar een nieuwe locatie gezocht. Broer Daan en zus Isa zijn teleurgesteld. Zij zagen zichzelf er wel wonen.

"Ik had opzich wel verwacht dat het langer zou duren", aldus Isa van Mulligen die zich inschreef voor het project. "Jammer, ik had mezelf hier al zien wonen", vertelt haar broer Daan. 

Tiny houses in Enkhuizen laten op zich wachten - NH Nieuws

De inschrijvingen voor het initatief stroomden destijds binnen. Uiteindelijk schreven zo'n 300 jongeren zich in voor een Tiny House, waaronder ook Isa (20) en haar broer Daan (24). Het is ruim een jaar geleden dat Daan op gemeentehuis werd uitgenodigd voor de start van het project. Er werd een speciale website gelanceerd en inwoners werd gevraagd mee te denken over mogelijke locaties. 

"Het is gewoon heel moeilijk als starter een huurwoning te krijgen. Ik had echt mijn zinnen gezet op een tiny house"

Daan van Mulligen (24)

"Als tussenoplossing heb ik een jaar anti-kraak gewoond in Bovenkarspel, waar ik verder niks te zoeken heb. Het is gewoon heel moeilijk om als starter een huurwoning te krijgen. Ik had echt mijn zinnen gezet op een tiny house."

Al drie jaar op zoek

Isa studeert en is nu bijna drie jaar op zoek naar een woning. "Ik zit prima bij mijn moeder in Enkhuizen maar ik ben bijna klaar met studie en wil gewoon graag op mezelf". Ook probeert ze om met vriendinnen samen particulier een huurwoning te vinden, maar zonder succes. "Ik wil er zelfs voor lenen, maar er is gewoon niks te vinden."

Vanaf 23 jaar is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een Tiny House. En daarom schreef ze zich op voorhand in: "Ik had wel al verwacht dat er tijd overheen zou gaan voordat de huisjes er komen."

Zorgen om jongerenhuisvesting

De jongerenorganisaties van de SP en CDA in Enkhuizen maken zich al langer zorgen om huisvesting voor jongeren en starters. In 2018 hielden zij een enquête waaruit ze concluderen dat de vraag naar jongerenwoningen fors is. "Als je je op je achttiende inschrijft, moet je ten minste zeven jaar op een woning wachten. Dus kom je eigenlijk al niet eens meer in aanmerking voor een jongerenwoning", legt Simon Dijk (CDA) uit. 

Baris Ermis (SP) ziet het tiny house project als een mooie start voor meer jongerenwoningen maar dat is volgens hem niet voldoende: "Je lost de 300 aanvragen er niet mee op".  Simon Dijk (CDA) roept daarom op om nog eens grondig naar de nieuwbouwplannen in Enkhuizen te kijken:  "Er wordt een nieuwe wijk gebouwd aan de rand van Enkhuizen, Gommerwijk West-West. Ik denk dat daar opnieuw naar gekeken moet worden om meer aandacht te geven aan starters en één- en tweepersoonshuishoudens."

Er is intussen een nieuwe locatie voor de tiny houses op het oog, woningcorporatie Welwonen en gemeente Enkhuizen zijn daarover in gesprek.

Lees ook