Ga naar Content
Noord-Holland

Rappende meester Hidde geeft gouden tips voor het perfecte Sinterklaasgedicht

4 december 2019, 13.56 uur · Aangepast 4 december 2019, 14.30 uur
Door: Redactie · Foto: Meester Hidde

NOORD-HOLLAND - 't Heerlijk avondje nadert met rasse schreden, dus is het tijd om een gedicht te gaan smeden. Maar hoe wordt die nou grappig, leuk of gewoon goed? De rappende meester Hidde weet hoe dat moet! Hij geeft je tips als een echte baas, zodat jij de blits maakt bij Sinterklaas. 

Wat mag er niet in een goed Sinterklaasgedicht ontbreken?

Meester hidde

Probeer met woordspelingen en woordgrapjes te werken. Dit heb ik eigenlijk geleerd van mijn vader, die daar erg goed in is. Simpel voorbeeld: 'de Sint is goedgezind als hij zinnen voor je verzint'. Hier gebruik je ‘Sint’ op verschillende manieren. Grammaticaal en taalkundig hoeft het van mij niet altijd helemaal te kloppen. Dit is juist de kunst van spelen met taal en je maakt hierdoor aparte en onverwachte zinnen.

Wat kun je beter weglaten?

Meester hidde

Ik zou persoonlijk niet beginnen met 'de Sint zat te denken, wat hij je dit jaar zou schenken'. Zorg ook dat je zinnen ongeveer even lang en goed leesbaar zijn, aangezien iemand anders jouw tekst voordraagt en niet jijzelf.

Hoe stop je er een beetje humor in?

meester hidde

Als het goed is vier je Sinterklaas met vrienden/ familie die je goed kent. Dus een beetje ‘roasten’ of plagen mag denk ik best. Wat ik zelf dan doe is eerst een grapje, maar eindigen met een positieve noot.

Een persoonlijk gedicht: ja of nee?

Meester hidde

Ja. Hoe goed ken je de persoon? 

Schrijf gewoon op wat je weet en hou je niet in. Bedenk wel wie er nog meer bijzitten en hoe ver je in je grapjes kan gaan. Maar beter op het randje dan in veilig gebied blijven, dat is ook zo in rap. Als iedereen het al weet of als het voorspelbaar is, wordt er minder naar geluisterd. Dus dat zal de aandacht van de gasten toch minder boeien, is mijn ervaring. Tip: een paar zinnetjes over andere aanwezigen kan altijd en houdt het gedicht afwisselend!

Lees ook

Welk rijmschema is het best?

meester hidde

Begin met een woord waarvan je weet dat er veel op rijmt, hierdoor kan je langer door op dezelfde rijmklank. Dus liever geel dan oranje. Want op geel rijmen ook nog heel veel Engelse woorden (mail, still, sale etc.). Voor mij is dichten/ rappen niet jezelf binden aan maar één taal.

Zitten er overeenkomsten in een rap en een Sinterklaasgedicht? 

meester hidde

Voor mij zijn dat wel echt twee verschillende dingen. Bij een Sint gedicht maak ik vaak een soort van samenvatting van het jaar van die persoon, voornamelijk met eindrijmen. De kracht zit 'm in de zin zelf, niet per se in de rijm. Als ik rapteksten schrijf zijn de onderwerpen toch een stuk breder en probeer ik meerdere lettergrepen te rijmen en ook binnen een zin rijm toe te passen.

Gaat het voor jou als parttime rapper beter om een gedicht te maken? 

meester hidde

Gelukkig krijg ik wel vaak complimenten van mijn ouders en broer over mijn dichtkunsten. Erg fijn om te weten dat ook de mensen die je het best kennen nog steeds waarderen wat je doet met dichten/rijmen. Aan de andere kant zijn (nu ik rap) de verwachtingen met betrekking tot mijn gedichten natuurlijk extra hoog en kan ik hierdoor niet teleurstellen. Maar dit is een positieve druk.

Een beetje hiphop luisteren op de achtergrond, helpt dat?

meester hidde

Wat zou kunnen helpen is een 'instrumental' opzetten en hierop freestylen. Dit doe ik zelf ook altijd als ik een nieuw nummer wil maken. Die ‘freestyles’ neem ik dan op en elementen ervan gebruik ik dan voor het schrijven van de tekst. Wellicht zou je dit voor een Sint-gedicht kunnen proberen als opwarmertje. En bedenk bijvoorbeeld vijf onderwerpen/ woorden waar de improvisatie rap over moet gaan.

Stel: ik kan niet goed dichten. Hoe maak ik toch een leuk gedicht? En wat is dan DE gouden tip?

meester hidde

Stuur maar een DM op Instagram naar @meesterhidde. Dan help ik je heel graag verder met de kunst van het rijmen! 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.