Ga naar Content
Noordkop & Texel

Slecht nieuws voor jongerenwerk: oud en nieuwfeest mag niet doorgaan

2 december 2019, 18.00 uur · Aangepast 5 december 2019, 11.34 uur
Door: Carina Gutker · Foto: Adobe Stock

CALLANTSOOG - Jeugd- en jongerenwerk Hyksos had zich er zó op verheugd, maar het oud en nieuwfeest in het jongerencentrum aan de Jewelweg in Callantsoog mag dit jaar niet doorgaan. De reden? Er is al genoeg horeca open en voor Hyksos is horeca een bijverdienste. Dat is althans de lezing van Hyksos, dat eerder vandaag geëmotioneerd reageerde op Facebook.

Foto: Google Streetview

Ze stelde dat 'een jeugd en jongerenstichting in Callantsoog de nek wordt omgedraaid'. "Wij proberen met het beetje geld wat binnenkomt iets leuks te doen voor de jeugd als discoavonden, een spooktocht, keuvelkeuringen en lasergamen in het bos. Helaas dit keer geen leuk nieuws vanuit de Hyksos." Om vervolgens in hoofdletters af te sluiten met: "Maar wij geven niet op!"

De stichting gaf aanvankelijk aan dat er twee redenen waren voor de afwijzing. "Een deel van de plaatselijke middenstand (horeca) is hier tegenin gegaan, wat wij zeer betreuren. Reden twee is de hotelaccomodatie gelegen tegenover de Hyksos, door één zeer onterechte klacht van vorig jaar mogen wij ook niet open."

Mening bijgesteld

Later op de dag stelde ze haar mening bij. "Wij krijgen net een telefoontje dat de uitspraak van de vergunning iets anders ligt. Wij mogen niet open omdat er volgens de gemeente genoeg horeca open is op oudjaarsnacht en de Hyksos als paracommerciële instelling niet mag concurreren. Hierbij bieden wij vanuit de Hyksos ons excuus aan aan de plaatselijke horeca. Wij zijn helaas verkeerd ingelicht."

In het jongerencentrum zou het nieuwe jaar worden ingeluid met een dj die van 0.30 uur tot 4.00 uur plaatjes zou draaien. De gemeente bevestigt deels de lezing van het jongerencentrum. "Op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening Schagen 2016 en het ter zake doende beleid mag een paracommerciële horecainrichting tot 00.00 uur geopend zijn", zegt burgemeester Marjan van Kampen.

Oneerlijke concurrentie

Ze vervolgt: "De burgemeester kan ontheffing verlenen van de sluitingstijd. Dergelijke verzoeken worden zorgvuldig beoordeeld. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de openbare orde en veiligheid, de oneerlijke concurrentie en de ervaringen. Tijdens de jaarwisseling 2019/2020 zijn er in Callantsoog en directe omgeving voldoende commerciële horecagelegenheden geopend. Hiermee is het niet noodzakelijk om naast deze commerciële horecagelegenheden, paracommerciële instelling ontheffing te verlenen van het sluitingsuur."

Maar er is ook een andere reden: "Daarnaast blijkt uit de rapportage van vorig jaar dat er veel overlast is geweest en dat Hyksos de verruimde openingstijd ruim overtreden heeft. Hierover heb ik veel klachten vanuit de buurt ontvangen."

Het oorspronkelijke bericht is verwijderd van Facebook. Hyksos wil verder niet reageren.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!