Ga naar Content

Te weinig 'blauw' op straat: burgersurveillances Beverwijk zouden niet nodig moeten zijn

BEVERWIJK - De noodkreet van burgemeester Jos Wienen van Haarlem komt ook bij de inwoners van Beverwijk hard binnen. Ze herkennen het probleem in hun stad: er is veel te weinig 'blauw' op straat.

Foto: NieuwsFoto / Laurens Bosch

Wienen schrijft in een brief aan de Commissie Bestuur van zijn gemeente dat er een structurele oplossing moet komen voor het capaciteitsprobleem bij de politie. Vooral het toezicht in de wijken laat te wensen over doordat de politie vanwege de beperkte menskracht gedwongen is scherpe keuzes te maken. Een plaats als Beverwijk, met zijn grotestadsproblemen, voelt dat als geen ander. Maar ook het aangrenzende Heemskerk heeft er last van. 

Overvallen

In de Pilotenbuurt (Beverwijk) en de omgeving van het Europaplein (op de grens van Beverwijk en Heemskerk),  eerder een brandhaard van mishandelingen, is het de laatste weken relatief rustig. Daar staat tegenover dat Beverwijk onlangs is getroffen door een wekenlang durende golf van overvallen op horecazaken. De inwoners van de stad vermoeden dat meer agenten op straat een preventieve werking zou hebben. Dat is hard nodig.

Meer blauw op straat vooral in Beverwijk hard nodig - NH Nieuws

Harry Anderies organiseerde begin vorige maand een protestmars tegen het geweld in Beverwijk. Daar liet hij het niet bij. Om een daadwerkelijke bijdrage te kunnen leveren aan het geweld en de onrust in met name de Pilotenbuurt maar ook op andere plaatsen, nam hij het initiatief voor burgersurveillances. De animo blijkt groot. Elke avond lopen groepjes Beverwijkers door delen van de stad.

Hartverwarmend

Anderies: "De steun die we daarbij krijgen van de mensen is hartverwarmend. Ze vinden het echt geweldig wat we doen. Maar het belangrijkste: ik denk dat het echt effect heeft. Het is rustiger de laatste weken. Maar heel eerlijk: deze burgersurveillances zouden niet nodig moeten zijn. Het is toch vooral een taak van de politie. Je kunt het de agenten hier niet kwalijk nemen dat we ze te weinig zien. Het probleem ligt bij de landelijke overheid."

Burger-surveillances zouden in Beverwijk niet nodig moeten zijn - NH Nieuws