Start van hoofdcontent

West-Friesland

nl

De dag na de brand in Obdam: "Schokkend, dit is het beeld van het dorp"

2 december 2019, 17.26 uur
Door Isabel Broersen · Foto: NH Nieuws

OBDAM - De dag na de brand in het voormalig gemeentehuis zijn veel Obdammers al vroeg op de been om te bekijken wat de vlammenzee heeft aangericht. Hekken omsingelen het gebouw op de Dorpsstraat, in verband met instortingsgevaar. Vanaf een afstandje worden zowel herinneringen van gisteravond als deze van het verleden opgehaald. 

Dag na de brand in Obdam - NH Nieuws

Eén van de omstanders vertelt dat hij gistermiddag voor de brandweer werd opgepiept om het vuur in eigen dorp te blussen. In de kazerne werd duidelijk dat de melding om het oude gemeentehuis ging. "Dan zit er een beetje lichte paniek in, maar we trainen wekelijks", aldus deze Obdammer. "Je doet wat je moet doen, een brand horen we te blussen."

De brand is ontstaan in het bovenste gedeelte van het pand. In eerste instantie gingen de brandweermannen het gebouw in, maar al snel moesten ze weer naar buiten. "Mijn collega trok de deur open, maar het stond volop in de gloria. We hebben wat geprobeerd, maar er kwam zo veel rook zo snel naar beneden, dus dat was geen doen." 

Instortingsgevaar

De veiligheidsregio laat weten dat de brandweer de brand met name van buitenaf heeft bestreden, in verband met eigen veiligheid en instortingsgevaar. De brandweer is gisterenavond tot half elf 's avonds doorgegaan met blussen. Vanaf middernacht is het gebouw continu bewaakt geweest door een beveiligingsbedrijf.

Vanmorgen werd voor veel Obdammers pas duidelijk hoe de vuurzee het gebouw heeft aangetast. "Het is schokkend, het is het beeld van het dorp", vertelt de één. Iemand anders laat weten: "Ik vind het verschrikkelijk, het is zo'n mooi pand voor het centrum van Obdam. Ik denk dat het een ontzettend gemis is."

'Ik weet dat er een hele mooie trouwzaal in zat, waar veel Obdammers zijn getrouwd'

inwoner obdam

Voor heel wat inwoners kwamen vanmorgen de bijzondere herinneringen over het pand naar boven. "Ik weet dat er een hele mooie trouwzaal in zat, vele Obdammers zijn daar ook getrouwd. Ik kan me voorstellen dat er ook een emotionele lading voor sommigen zit." Velen gaven elkaar het ja-woord in het gebouw. Zo niet, dan kennen ze vaak wel iemand die er is getrouwd. 

Onbekende oorzaak

Het pand is afgelopen zomer verkocht door de gemeente, in het pand zou een kunstgalerie komen. Voor zover bekend heeft de brandweer geen spullen kunnen redden. De oorzaak van de brand is onbekend, zo laat de veiligheidsregio weten. Vanuit de gemeente gaan experts en Stichting Salvage kijken of het pand gerestaureerd wordt of dat het als verwoest moet worden beschouwd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!