Ga naar Content
IJmond

'Bijzondere' doopvont van Grote Kerk Beverwijk krijgt prominente plek in museum

30 november 2019, 14.35 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws

BEVERWIJK - De doopvont van de Grote Kerk in Beverwijk krijgt binnenkort een prominente plek in Museum Kennemerland. Bestuurslid Jeroen Zoetmulder kreeg het naar schatting 120 jaar oude pronkstuk overgedragen van de Protestantse Kerk Beverwijk. "Fantastisch om het straks te kunnen presenteren."

De protestantse gemeente ruilde een paar jaar geleden de Grote Kerk in voor een ander kerkgebouw in Beverwijk. De doopvont bleef achter in de dooptuin. "Jeroen liep er hier tegenaan en deed de suggestie om het te laten restaureren", vertelt Jan Kramer van de kerkgemeenschap. "Hij komt nu in handen van iemand die liefhebber is en de schoonheid ervan ziet. En dan vertrouw je dat ook toe", aldus Kramer.

De doopvont blijft volgens Zoetmulder wel in eigendom van de kerk, die na de restauratie in Museum Kennemerland komt te staan. "Een heel bijzondere dag", lacht hij. "We krijgen een van de belangrijkste erfgoedstukken van Beverwijk. En dat is fantastisch om dat te straks te kunnen presenteren."

Doopvont naar Museum Kennemerland - NH Nieuws

Kritiek

De aandacht voor het gebouw en ook de doopvont is na de verhuizing van de kerkgemeenschap verstoft geraakt. Sterker nog: het groot onderhoud aan het gebouw ligt tot ergernis van veel Beverwijkers stil.

Voor de korte termijn werkt het kerkbestuur aan een (nood)oplossing om de rouwschilden te beschermen tegen het afbrokkelende plafond. Met het oog op de toekomst laat het bestuur een bouwhistorisch onderzoek uitvoeren door een architectenbureau. "We willen kijken wat mogelijk is met het gebouw", vervolgt Kramer tegenover NH Nieuws. "En het liefst met een functie voor alle Beverwijkers. Want de essentie van dit gebouw is toch dat mensen samenkomen en steun vinden bij elkaar. De oplossing komt echt, de vraag is alleen nog wel wanneer."

Na de restauratie is de doopvont te bezichtigingen in het Museum Kennemerland. Zoetmulder legt uit waarom het een bijzonder erfgoedstuk is:

Zoetmulder over de bijzonderheid van de doopvont - NH Nieuws