Whatsapp

West-Friesland

Inzamelingsactie voor nieuw orgel Westerkerk Enkhuizen: "Dit wil je niet jarenlang horen"

2 december 2019, 06.23 uur · Door WEEFF

ENKHUIZEN - Al tien jaar lang zit de Westerkerk in Enkhuizen zonder echt orgel. Doodzonde, zo vindt de stichting achter de kerk. Daarom zijn ze nu een inzamelingsactie gestart voor een nieuw orgel. "We willen het muziekleven in Enkhuizen door middel van het nieuwe orgel graag een impuls geven", zegt Richard Lijnsvelt van de stichting. 

Op dit moment maakt de kerk gebruik van een elektrisch orgel, maar volgens kenners komt daar niet het allermooiste geluid uit. "Van dit orgel zijn de pijpen gedigitaliseerd [...] het is een ingeblikt geluid. In een huiskamer kan het aardig klinken, maar als je in een prachtige kerk zit, wil je dit niet jarenlang horen", aldus orgelspeler Simon Stelling. 

De kerk zit al tien jaar zonder een echt groot orgel. In 2009 is de kas van het orgel gerestaureerd en sindsdien past het orgel van Steenkuyl uit 1899 er niet meer in. Ook vonden kenners de klank van een 19e-eeuws orgel niet bij de uitstraling van de orgelkas uit de 16e eeuw passen. Daarom wil de stichting dat er nu een nieuw orgel gemaakt wordt, dat wel in de kas past en de juiste klanken produceert. 

Maar zo'n nieuw orgel kost maar liefst 650.000 euro. Een groot bedrag, dat de stichting via een crowdfunding wil ophalen. "Iedereen kan een klein onderdeel van het orgel kopen, bijvoorbeeld een toets of een pijp", vertelt Richard Lijnsvelt verder.  

Quote

Dan kan ik mijn emotie er weer in kwijt, weer passie leggen in de muziek en mensen ontroeren

simon stelling, orgelspeler

Verbinding maken

Uiteindelijk wil de stichting dat het nieuwe orgel mensen in Enkhuizen met elkaar gaan verbinden. "We willen het muziekleven zo breed mogelijk activeren. Niet alleen maar met zware muziek, maar ook met moderne muziek en er ook jongeren bij betrekken."

Orgelspeler Simon Stelling kan niet wachten tot het nieuwe orgel er staat en hij weer vol passie kan spelen. "Dan kan ik mijn emotie er in kwijt, weer passie liggen in de muziek en mensen ontroeren."

Via de site van de kerk kun je de actie ondersteunen: https://www.westerkerkenkhuizen.nl/nieuw-orgel.

Whatsapp