West-Friesland

West-Friesland kleurt oranje en kinderwens in vervulling: wat gebeurde er deze week in West-Friesland?

30 november 2019, 10.00 uur · Door WEEFF

Whatsapp

WEST-FRIESLAND - In dit overzicht praten we je bij over de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen week, zodat weer helemaal bij bent met het nieuws uit jouw regio. Zo kleurde West-Friesland deze week oranje uit protest tegen vrouwengeweld en ging de wens van de jonge Kate uit Hoorn in vervulling om plastic uit de sloten rondom haar school te halen.

NH NIeuws
NH NIeuws

Maandag

De verhuurders van het pand aan de Mallegomsteeg in Hoorn moesten hun tandenbleekcentrum voor 30 augustus weer hebben omgebouwd naar een havenwinkel. Dit hebben ze niet gedaan en daarom gaat de gemeente actie ondernemen en opnieuw een brief sturen naar de advocaat van de verhuurders.

Een veertig jaar oude brandweerauto uit Enkhuizen is volledig aangepast en doet nu dienst in Slowakije. Volgens Enkhuizer brandweerman Eric Keesman gebeurt dit vaker. "Als ze hier worden afgeschreven, worden ze vaak opgekocht en naar het buitenland gehaald. Het kost hier namelijk heel erg veel geld om zo'n voertuig te renoveren."

Meerdere gebouwen in West-Friesland kleurden oranje. Dit vanwege de wereldwijde actie Orange the World die strijdt tegen geweld tegen vrouwen. Iets wat in Nederland gemiddeld vaker voorkomt dan wereldwijd. In onder andere Hoogkarspel, Enkhuizen, Spanbroek, Grootebroek en Medemblik kleurden openbare gebouwen oranje. De kleur staat symbool voor een nieuwe dag en hoop.

Hieronder vind je de reportage over de verschillende gebouwen in de regio die oranje kleurden. De tekst gaat verder onder de video.

NH Nieuws

Dinsdag

Op dit moment loopt er een onderzoek naar vijf leden van de motorclub Hardliners die in Obdam betrokken zouden zijn geweest bij een mishandeling. Naast deze mishandeling loopt er ook nog een onderzoek naar een zedenzaak, die er mee te maken zou hebben. De politie heeft onlangs een aangifte binnengekregen van een vrouw, die zou zijn misbruikt in Obdam.

Na ruim vijf jaar tbs achter de rug te hebben, eist het OM opnieuw verlenging tegen Gerald O. In 2006 bracht hij de 20-jarige Nadine Beemsterboer met 36 messteken om het leven. Hij werd toen veroordeeld tot twaalf jaar cel. Vorig jaar vreesden haar ouders Wanda en Jacques en zus Jacqueline dat de moordenaar van Nadine vrij zou komen, maar nu wordt dus opnieuw door de officier van justitie verlenging geëist.

Het zou Jacques niet verbazen als de rechter over twee weken beslist dat zijn tbs niet wordt verlengd, vertelt hij in de volgende video.

NH Nieuws

 Zowel de gemeente Koggenland als Hoorn willen de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) dusdanig aanpassen dat er een lachgasverbod in wordt opgenomen. Dit betekent dat het in beide gemeentes verboden wordt om lachgas te verkopen én te gebruiken. Wanneer een gemeente het verbod opneemt in de APV, wordt het gebruik wel strafbaar en kan niet alleen worden gehandhaafd op de verkoop maar ook op het gebruik.

Woensdag

Vakbond FNV heeft een petitie opgesteld voor de 800 werknemers van Syngenta nadat het zaadveredelingsbedrijf, zonder overleg met de vakbonden, een nieuwe pensioenovereenkomst heeft afgesloten. Volgens FNV is het 'slecht werkgeversschap'. De petitie loopt echter nog geen storm: er hebben tot nu toe slechts 35 mensen getekend.

Stichting Kerstactie West-Friesland stelt voor het negende jaar kerstpakketten samen voor gezinnen in West-Friesland, die rond de armoedegrens leven. "Mensen zijn je zo dankbaar. Ze vliegen je om de hals als we het pakket komen brengen", aldus bestuurslid Manon Kleijne.  In oktober hebben zij de inschrijving geopend en de logistieke grens die het team aankan, van 250 kerstpakketten, is vorige week behaald.

Arie Slot staat al drie jaar klaar voor Stichting Dierenambulance West-Friesland, overdag en midden in de nacht. Hij heeft nog geen dag overgeslagen. Zelfs een vakantie of een avond uit eten zit er al jaren niet in. Wat betreft vrijwilligers staat de teller op vijf bij de dierenambulance, maar alleen Arie heeft een rijbewijs. Vandaar dat een paar extra handen, mét rijbewijs, meer dan welkom zijn.

Je kunt hieronder de reportage bekijken van Arie die dag en nacht klaarstaat voor dieren in nood. De tekst gaat verder onder de video.

NH Nieuws

Donderdag

Maar liefst 940 kinderen uit de gemeente Hoorn hebben een duurzame wereldwens ingediend. De jury verkoos de jonge Kate als de winnares en haar wens gaat nu in vervulling. Ze wil graag dat het plastic uit de sloten rondom haar school wordt gevist en dat daarvan een kunstwerk wordt gemaakt. Kate is daarmee de winnares van de Hoornse 'Mijn Wereldwens'-verkiezing, als onderdeel van de Hoornse Schooldag van de duurzaamheid die op 1 november plaatsvond.

Hij is documentairemaker, schrijver en van origine jurist, maar hij noemt zichzelf het liefst 'verhalenverteller'. Joost Schrickx uit Hoorn probeert al zijn hele leven verhalen zo mooi mogelijk over te brengen. Tegenwoordig maakt Joost films als regisseur en scenarioschrijver. In de documentaire 'De oorlog van mijn vader' vertelt hij het verhaal van een executie op het Kerkplein in Hoorn, de stad van zijn jeugd.

Je kunt hier de video bekijken die NH Nieuws maakte over de verhalenverteller. De tekst gaat verder onder de video.

NH Nieuws

Door de postfusie tussen PostNL en Sandd komt het personeel van Sandd-franchiseondernemer Herling Strijdhorst uit Zwaag in het eerste kwartaal van 2020 op straat te staan. Het gaat om 100 vaste werknemers en 500 postbezorgers. "Sommige mensen kunnen dit nog niet helemaal bevatten. Het is één groot drama", vertelt Mario de Koning, voorzitter van de Vereniging Franchisenemers van Sandd.

Vrijdag

De politie en de vrijwilligers van het Veteranen Search Team hebben donderdag in het Robbenoordbos bij de zoektocht naar de vermiste Sumanta Bansi (23) uit Hoorn niets gevonden. Vrijdag maakten zij bekend dat zij nog niet weten wat de vervolgstappen zijn. "Er is nog niets besproken en beslist", zegt politiewoordvoerder Menno Hartenberg. "We gaan eerst kijken wat onze mogelijkheden zijn."

De Zuidertoren staat inmiddels vijf weken in de steigers voor groot onderhoud. En dat is geen klus voor mensen met hoogtevrees. Want alle werkzaamheden gebeuren op zo'n 65 meter hoogte. Het is de allermooiste werkplek van Enkhuizen", zegt Willem Boeder van het Enkhuizer Aannemersbedrijf (EAB).

Hieronder zie je hoe onze verslaggever naar de top van de kerktoren klom. De tekst gaat verder onder de video. 

NH Nieuws

Nadat de pinautomaat van ABN AMRO op het Venedie in Enkhuizen eerder dit jaar werd gesloten, heeft de bank nu ook besloten om de sealbagautomaat en de geldautomaat op het Koperwiekplein definitief weg te halen. Bij deze automaten vond vorig jaar een plofkraak plaats. "Wij kijken bij plofkraken altijd naar de veiligheid van omwonenden", vertelt hoofd media Jeroen van Maarschalkerweerd van ABN AMRO. Het is niet bekend of er komende tijd meer automaten in West-Friesland worden weggehaald.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Whatsapp