Ga naar Content
Noordkop & Texel

Hard tegen hard: ondernemers willen uit alle macht komst coffeeshop tegenhouden

29 november 2019, 12.01 uur · Aangepast 29 november 2019, 12.11 uur
Door: Carina Gutker · Foto: Adobe Stock

DEN HELDER - Van de gemeente krijgt de eigenaar van coffeeshop Aktama een vergunning om te verhuizen van de Koningstraat naar de Industrieweg in Den Helder, maar de ondernemers op het industrieterrein zijn hier tegen en zijn strijdvaardig. Zij zeggen 'tot het gaatje' te gaan en zijn bereid om daarvoor naar de rechter te stappen.

Foto: Google Streetview

Dat zegt een woordvoerder van de bedrijven in het Noordhollands Dagblad.

Aan de Koningstraat zijn nu drie coffeeshops gelegen: Tops, Aktama en Tsjakka. De gemeente Den Helder wil de coffeeshops uit het centrum weren. Ze geven er te veel overlast. Bovendien wil ze alle horeca op de voormalige marinewerf Willemsoord hebben. Probleem is dat weinigen een coffeeshop in de buurt willen hebben, en de zaken moeten op minimaal 350 meter afstand van scholen staan.

Andere plek

Voor Tops is al een andere plek gevonden, die trekt in een pand aan het Koningsplein waar voorheen café Klein Kras zat (al vreesden bewoners van de Visbuurt voor de combinatie van de coffeeshop en het Leger des Heils dat er naast zit). Tsjakka heeft nog niets. Aktama leek ook al gebakken te zitten, maar de ondernemers van industrieterrein Westoever gaan hier niet zomaar mee akkoord.

Lees ook

De bedrijven zijn bang dat er nog meer overlast van hangjongeren zal zijn en dat het op de weg onveilig wordt, vooral als er drugsgebruikers onder invloed wegrijden bij de coffeeshop. Daar is de gemeente niet bang voor. Met verkeersdrempels of anderen maatregelen moet dit worden voorkomen. Verder ziet zij dit als de uitgelezen locatie, die voldoet aan de criteria.

De verhuizing van de coffeeshops heeft voor veel beroering gezorgd in de stad. Eerder ging de vestiging van Aktama in het voormalige pand van woninginrichting Piet Karsten aan de Zuidstraat niet door, nadat de bewoners Visbuurt zich er massaal tegen keerden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!