Ga naar Content

Spoorwegovergang Hilversum definitief gesloten na zes dodelijke ongelukken in de afgelopen jaren

HILVERSUM - In Hilversum liggen er op het drukke spoortraject Hilversum-Utrecht nog twee onbewaakte spoorwegovergangen. Daar willen Prorail en de gemeente vanaf. Daarom sloten ze vandaag de eerste, de overgang aan het Lambert Veenspad. 

Onbewaakt spoorwegovergang Hilversum sluit definitief - NH Nieuws

"Wij vinden onbewaakte overwegen niet meer van deze tijd", legt regiodirecteur van ProRail Kees Rutten uit. "Ze stammen allemaal nog uit de tijd dat treinen 50 kilometer per uur reden en je er per dag drie langs zag komen. Tegenwoordig is het spoor te vergelijken met een snelweg en is het totaal onverantwoord om onbewaakt het spoor over te steken."

Palen maken plaats voor hek

De palen en borden zijn uit de grond getrokken en een hek moet ervoor zorgen dat echt niemand meer het spoor hier oversteekt.  In de afgelopen jaren gebeurde er bij de Hilversumse overwegen zes keer een dodelijk ongeluk. "En nog vele malen vaker een bijna-ongeluk. Dat is echt een ongelooflijk aantal", aldus Rutten. 

Dit soort gevaarlijke situaties hopen ze in de toekomst te voorkomen: 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Stukje omlopen

De consequentie van de sluiting is dat iedereen die het spoor wil oversteken een eindje moet omlopen. De eerstvolgende mogelijkheid is de andere onbewaakte overweg aan de Maartendijkseweg. Een buurtbewoner reageert nuchter: "Het houdt de benen jong".

Veiligheid voor alles

Wethouder Annette Wolthers vindt dat veiligheid voor alles gaat. "Veiligheid in de oversteekbaarheid van het spoor is gewoon heel belangrijk voor ons, dus ik denk dat die 6 minuten omlopen het zeker waard is, zeker gezien de intensiteit van dit spoortraject."

In de toekomst gaat ook die overweg dicht. Maar eerst zullen ProRail en de gemeente op die plek een fiets/voetgangerstunnel bouwen, zodat iedereen veilig kan oversteken. 

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!