Ga naar Content

Gerelateerde videos

Met antiek haal je leven in huis

HAARLEM - Antieke meubelen hebben het moeilijk. Ze zijn gehavend door de tijd en de prijzen zijn momenteel historisch laag. Volgens meubelrestauratoren Janneke Booijink en Barbara Visser is het daarom nu de tijd om te investeren in antiek.  Met een oude kast breng je leven in de moderne, witte, strakke interieurs. 

Foto: NH/marcruyg

Ruim 20 jaar geleden kwamen ze elkaar tegen op het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam.  En na school bleek al snel dat werken voor een baas geen optie was. Samen een eigen bedrijf beginnen was een logisch gevolg. 'Naïviteit heeft ons wel geholpen', zo vat Barbara de begintijd samen. 'Ik begin nu na 20 jaar, het gevoel te krijgen dat ik  het kan'. 

Koken
Een leraar op school vergeleek meubelrestauratie met koken, maar dat is niet de reden dat de vrouwen voor dit beroep gekozen hebben. 'Het is fijn om met je handen bezig te zijn', en al die oude meubelen 'vertellen een verhaal'. Ze vinden het een eer om daar mee bezig te zijn.  Geroerd wordt er wel in de lijm die de hele dag op het warmhoudplaatje staat te pruttelen. 

'Een goeie restauratie kun je ook weer ongedaan maken', zo vat Janneke het vak samen. Een volgende generatie moet altijd de orginele onderdelen terug kunnen vinden en opnieuw repareren. Gelukkig zijn er nog steeds liefhebbers van antiek die geld over hebben voor een goeie restauratie. En naast particulieren zijn opdrachten van gemeenten en musea steeds belangrijker. 

Terugdenken
'Restauratie is eigenlijk een raar vak', concluderen de vrouwen. 'Wij denken terug en volgen wat meubelmakers lang geleden gemaakt hebben. Wij proberen als het ware in de huid van de meubelmaker te kruipen'. Natuurlijk moet het perfect zijn maar deze meubels blijven oud en zijn getekend door de tijd. 'Sommige schades zijn littekens en die moet je accepteren', aldus Barbara Visser.