West-Friesland

Honderden ontslagen bij Sandd-franchiseondernemer Herling Strijdhorst in Zwaag

28 november 2019, 15.26 uur · Aangepast 28 november 2019, 18.03 uur
Door Lotte Stekelbos · Foto: Herling Strijdhorst

Whatsapp

ZWAAG - Door de postfusie tussen PostNL en Sandd komt het personeel van Sandd-franchiseondernemer Herling Strijdhorst uit Zwaag in het eerste kwartaal van 2020 op straat te staan. Het gaat om 100 vaste werknemers en 500 postbezorgers. "Sommige mensen kunnen dit nog niet helemaal bevatten. Het is één groot drama", vertelt Mario de Koning, voorzitter van de Vereniging Franchisenemers van Sandd. 

Volgens Koning worden de werknemers die al tientallen jaren trouw in dienst zijn geweest bij Herling Strijdhorst, in de kou gezet. Het contract met alle negen franchiseondernemers van Sandd in Nederland, die 21 procent van de postvolume draaien, stopt. 

Contractbreuk

"We hebben hier ook te maken met contractbreuk. In februari van 2018 is nog een contract getekend tussen Sandd en de ondernemers, van vijf jaar. Eigenlijk zouden we nog 3,5 jaar mogen werken", aldus Koning. Maar deze week werd het personeel van Herling bij elkaar geroepen en werd medegedeeld dat alle volumes naar PostNL gaan en dat er per het eerste kwartaal van 2020 geen volumes meer hun kant op komen. "Dan houdt die franchiseformule dus ineens op." 

Herling Strijdhorst is een bekend gezicht in Zwaag en in de rest van West-Friesland. Het familiebedrijf brengt al 60 jaar lang de post rond in de regio. "Dit heeft enorme impact op de regio. Dat is voor sommige mensen niet te bevatten. Dit is echt één groot drama wat hier gebeurt. Dat die fusie moet plaatsvinden, is nog tot daaraan toe. Maar ga er dan netjes mee om. We worden in niemandsland gezet als franchise-ondernemers."

Quote

"Dit heeft enorme impact. Sandd, ga hier alsjeblieft netjes mee om."

mario de koning, voorzitter van de franchiseondernemers

De Koning geeft aan dat Herling graag op een nette, eerlijke en wettelijke manier afscheid wil nemen van de werknemers, van wie sommige al tientallen jaren voor ze werken. Toch doet Sandd schimmig over de hulp die ze hierbij gaan geven. "Je moet compensatie geven bij contractschade, maar hoe dat er nu uit gaat zien de komende maanden, is nog niet bekend. Er worden op dit moment nog wel gesprekken gevoerd tussen Sandd en Herling Strijdhorst."

Herling Strijdhorst uit Zwaag is één van de negen franchiseondernemers van Sandd postbezorging. Dit bedrijf is de enige in de provincie Noord-Holland. In totaal zal het in Nederland gaan om duizenden mensen die in het eerste kwartaal van 2020 hun baan verliezen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Whatsapp