Alkmaar

Actievoerders tegen Zwarte Piet dringen gemeentehuis Heerhugowaard binnen

27 november 2019, 16.23 uur · Aangepast 27 november 2019, 20.04 uur
Door Christian Olijve · Foto: Inter Visual Studio / Ryan Nguyen

Whatsapp

HEERHUGOWAARD - Actievoerders van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) hebben vanmiddag gedemonstreerd in en bij het gemeentehuis van Heerhugowaard.  Hun protest tijdens de intocht van Sinterklaas afgelopen zaterdag mislukte toen ze plotseling een andere plek van de gemeente kregen toegewezen. Vandaag lieten ze alsnog hun stem horen. 

Inter Visual Studio / Ryan Nguyen
Inter Visual Studio / Ryan Nguyen

"Het demonstratierecht is het belangrijkste wat we hebben", vertelt KOZP-voorman Jerry Afriyie. "We hadden afgelopen zaterdag een goede plek om te demonstreren toen de gemeente 48 uur van tevoren liet weten dat we daar niet mochten staan. We kwamen met allerlei andere opties maar daar ging de gemeente niet meer akkoord. Ze wilden dat we ergens gingen staan waar de optocht niet eens langskwam. Het werd ons onmogelijk gemaakt", aldus Afriyie.

Vandaag willen de demonstranten hun boodschap alsnog uitdragen. "We zijn begonnen bij het winkelcentrum en daarna zijn het gemeentehuis binnen gegaan. Het is een pop-up-protest."

Quote

"Als we het protestrecht niet beschermen, zijn we fout bezig"

Jerry Afriyie

Eenmaal in het gemeentehuis kwam de loco-burgemeester al snel naar de demonstranten toe. "Ze heeft ons toegezegd dat we een gesprek met de burgemeester krijgen. We willen ze laten weten dat het recht om te protesteren ontzettend belangrijk is. Als we het protestrecht niet beschermen dan zijn we met z'n allen fout bezig."

Of de gemeente expres op het laatste moment de protestplek wijzigde is volgens Afriyie lastig te zeggen: "Zeer waarschijnlijk. Maar uit alle negatieve situaties kun je iets positiefs halen. We hebben nu bereikt dat de gemeente in ieder geval weet dat als onze protesten niet gefaciliteerd worden, wij het zelf gaan doen. Op een blauwe maandag of op een gehaktdag. Daarnaast hopen we natuurlijk dat in 2020 Nederland zwartepiet-vrij is."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Whatsapp