Ga naar Content
Haarlem

Ouders voor de klas op Bloemendaalse basisschool: "Ik ben behoorlijk afgepeigerd"

27 november 2019, 15.29 uur
Door: Redactie · Foto:

Even geen juf Nienke voor de klas, maar 'de moeder van Roemer'.  Op de Bloemendaalse Josephschool staan vandaag de ouders voor de klas. Een ludieke protestactie, gericht tegen de visie van de minister van Onderwijs. "De minister had gezegd dat ook ouders voor de klas konden staan. Het feit dat je als beroepsgroep zo wordt neergezet, van 'iedereen kan het doen', dat voelt niet goed", aldus schooldirecteur José Termond. 

Ludieke protestactie In Bloemendaal: ouders voor de klas - NH Nieuws

En dus staat Joyce van Gellicum vanmorgen voor de kleuterklas. Haar zoon Roemer zit ook op de Josephschool en het leek haar een leuk idee om vandaag aan de protestactie mee te doen. "De leraren worden natuurlijk zwaar onderbetaald en ik dacht: 'ik doe mee.'" In het dagelijks leven is ze psycholoog. "Maar dit is wel even andere koek hoor, dit is een stuk pittiger. Zoveel kleine kinderen die je bezig moet houden. Die valt, die heeft ruzie, je moet ze overal in de gaten houden." Even verderop kijkt een andere ouder wat paniekerig uit haar ogen: ze komt handen te kort in haar klas.

Goed voorbereid

De leraren hebben de ouders gisteren goed voorbereid op hun dagje voor de klas. Joyce krijgt, ondanks dat het maar voor een paar uur is, wel een goed idee van het werken als docent op een basisschool. "Je vergeet dat er ook een heleboel voorbereiding aan de lessen vooraf gaat. Respect." 

Ademhalen

Omdat Joyce nu de honneurs waarneemt als juf, kan de échte juf, juf Nienke, vandaag even zaken bespreken met haar collega's. Zaken waar ze normaal bijna niet aan toekomt. "We hebben het over de verbouwing gehad, de indeling van de klassen. Normaal moet dat allemaal snel, maar nu hebben we er even alle rust voor." Of ze al heimwee heeft naar haar klas? "Ik ben wel benieuwd hoe ik ze aantref straks en hoe ze het hebben gehad."

"Hebben jullie het naar je zin gehad?" vraagt Joyce. De meningen zijn verdeeld onder de kritische kleuters, maar het merendeel vindt van wel.

"Ik ben psycholoog, maar dit is een stuk pittiger. Zoveel kleine kinderen die je bezig moet houden..."

joyce van gellicum, juf voor een dag

Vaker ouders voor de klas?

De ouders weten nu hoe pittig het is om als docent te werken en snappen dat ze deze maanden in actie komen voor een beter salaris. Aangezien er weinig nieuwe aanwas is van docenten, hoe moet het dan verder?  Wordt er in Bloemendaal nu vaker een beroep gedaan op de ouders? "Ik hoop het niet. Ik hoop echt dat mensen gaan zien dat we een prachtig beroep hebben. Dat je echt iets kan betekenen voor de ontwikkeling van een kind. Als je twijfelt, kom gewoon een keer kijken op school. Er lopen vandaag zeker al een paar talenten tussen", aldus directeur José Termond. 

Joyce gaat morgen gewoon weer aan de slag als psycholoog. Haar zoon Roemer heeft even staan kijken in haar klas. "Ze doet het goed, ze is hier een stuk geconcentreerder dan thuis lijkt het wel", lacht hij. "Het was een mooie ervaring, maar ik ben wel behoorlijk afgepeigerd. Nu eerst een kopje thee", aldus zijn moeder.

Lees ook