Ga naar Content
West-Friesland

Druk hoog bij Dierenambulance West-Friesland: "Al drie jaar niet op vakantie geweest"

27 november 2019, 19.30 uur · Aangepast 28 november 2019, 14.04 uur
Door: Isabel Broersen · Foto: NH Nieuws

WOGNUM - Arie Slot staat al drie jaar klaar voor Stichting Dierenambulance West-Friesland, overdag en midden in de nacht. Hij heeft nog geen dag overgeslagen. Zelfs een vakantie of een avond uit eten zit er al jaren niet in. Wat betreft vrijwilligers staat de teller op vijf bij de dierenambulance, maar alleen Arie heeft een rijbewijs. Vandaar dat een paar extra handen, mét rijbewijs, meer dan welkom zijn.

Dierenambulance West-Friesland zoekt chauffeurs - NH Nieuws

Het gaat van een haas die is aangereden in de mist bij Zwaagdijk tot een meerkoet met gebroken poot in Grootebroek. Eén ochtend in de regio op pad en de dierenambulance wordt voor uiteenlopende problemen opgepiept. Zo is het nu volop egelseizoen en richting oud en nieuw zijn er veel meldingen van loslopende honden. En ook dan, op oudejaarsavond, staat Arie Slot paraat om dieren in nood te helpen. 

24 uur per dag dienst

Een grote dierenvriend is hij eigenlijk niet eens. Arie is de dierenambulance ingerold door Katinka Slot, zijn dochter. "Mijn dochter is drie jaar geleden met de dierenambulance begonnen en dan zit je in het begin een beetje krap met vrijwilligers. Dan is het van 'kan je even helpen pap?'.  Nou ja goed, dan help je een keer, en nog eens een keer. En uiteindelijk rijd je 24 uur per dag met de dierenambulance."

Wat het vooral zwaar maakt, zijn de gebroken nachten. "Soms wordt je in één nacht om half drie gebeld en dan lig je er om vier uur weer in. Daarna wordt je om zeven uur ook weer gebeld en moet je er weer uit. Dat is iets minder leuk, maar het hoort er gewoon bij."

"Wat het zwaar maakt zijn de gebroken nachten"

Arie slot, chauffeur dierenambulance

Het is dus geen rustig pensioen voor Arie, die van origine banketbakker is en daarna nog als vrachtwagenchauffeur werkte. Toch houdt hij het niet voor niets al drie jaar lang vol. "De dankbaarheid maakt zelfs de slapeloze nachten goed. Wij horen alleen nog maar waardering van mensen. Ze helpen soms ook om een beestje te vangen."

Ieder jaar weten meer mensen de dierenambulance te vinden. In het eerste jaar van 2017 reden ze 555 ritten. Dit jaar heeft Arie er al 1.500 ritten op zitten. Maar dat betekent niet per sé dat het drukker is geworden voor Arie, Katinka en hun team. "In het begin had je ergens een uur werk voor nodig, dat doe je nu misschien in een kwartiertje."

Gezocht: dierenredder met rijbewijs

Arie en Katinka zoeken nog mensen die ook af en toe achter het stuur van de dierenambulance willen zitten. Er is er maar eentje nodig om het werk van Arie wat te verlichten. Het liefst iemand die één dag en nacht beschikbaar is. Ervaring is geen vereiste, 'dat krijg je door het zelf te doen'. "Je krijgt wel een thuiscursus en EHBO voor dieren, zodat je weet hoe je een dier moet oppakken en hoe je ze behandelt in geval van shock, bloedingen of botbreuken."

Lees ook

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!