Amsterdam

NL
V

A10 gevaarlijkste snelweg van Nederland

26 november 2019, 13.24 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - De A10 is de gevaarlijkste snelweg van Nederland. Hier vinden verreweg de meeste ongelukken plaats. In 2018 waren er 41,8 ongelukken per kilometer snelweg. De meeste ongevallen gebeurden bij de afslag Amsterdam-Osdorp.

AT5 / Luuk Koenen

Dat blijkt uit een onderzoek van Univé op basis van cijfers van Rijkswaterstaat. In 2018 vonden er in totaal 1338 ongelukken plaats op de A10. De Ring van Amsterdam is het gevaarlijkste stuk; drie van de afslagen in de ring staan in de top tien meeste ongevallen. Daarmee laat de Amsterdamse ringweg de A20 bij Rotterdam en de A16 van Rotterdam naar België achter zich.

Op- en afritten

Dat er zoveel ongelukken op de ringweg van Amsterdam gebeuren, komt vermoedelijk door de vele op- en afritten. De meeste ongevallen op snelwegen gebeuren namelijk binnen een straal van één kilometer van een op- en afrit, concludeert Univé in het onderzoek. Afslag Amsterdam-Osdorp is dus de gevaarlijkste van Nederland en Amsterdam-Tuindorp staat op de tweede plek. Afslag Amsterdam-Slotervaart staat op plek zeven.

Wel zijn ongelukken bij afslagen gemiddeld genomen minder ernstig dan ongelukken op andere plekken van snelwegen. De kans op een fataal ongeluk is 34 procent lager en de kans op een ongeluk met letsel is 2 procent lager bij een afslag.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!