Ga naar Content

Joost vertelt onvertelde verhalen: "De basis is taal, die liefde heb ik van mijn vader"

HOORN - Hij is documentairemaker, schrijver en van origine jurist, maar hij noemt zichzelf het liefst 'verhalenverteller'. Joost Schrickx uit Hoorn probeert al zijn hele leven verhalen zo mooi mogelijk over te brengen.

NH Repo: Joost vertelt onvertelde verhalen - NH Nieuws

Al toen hij rechten studeerde, was duidelijk waar zijn passie lag. Joost: "Als je een juridische tekst schrijft, moet dat rond zijn. Het moet kloppen. Het moet een goed begin en een logisch einde hebben, net als bij een filmscenario. Ik ging rechten studeren, omdat ik niet wist wat ik moest doen. In die tijd deed je dan rechten, maar nu denk ik dat ik misschien wel onbewust een studie uitkoos waarin ik kon vertellen. Net zoals ik nu doe in filmscenario's: een goed, rond verhaal vertellen."

Vreselijke executie

Tegenwoordig maakt Joost films als regisseur en scenarioschrijver. In de documentaire 'De oorlog van mijn vader' vertelt hij het verhaal van een executie op het kerkplein in Hoorn, de stad van zijn jeugd. Het verhaal werd nooit eerder verteld. "Ik merkte dat iedereen voor het eerst sprak over deze vreselijke executie. Het was een onbekend oorlogsverhaal in Hoorn, terwijl er veel getuigen waren van de executie. Ik voelde dat dit verhaal verteld moest worden. En mensen waren ook heel dankbaar. De film werd ontzettend goed bezocht en er kwamen na afloop heel veel bezoekers naar me toe om me te bedanken."

"De basis is taal en die liefde heb ik van mijn vader"

Joost Schrickx, verhalenverteller

Met iedere film vertelt Joost een nieuw verhaal. Dat bevalt hem zo goed dat hij er zelfs een boek over heeft geschreven.  In 'Storytelling, de weg naar het hart' geeft hij tips voor een goed verhaal. Zijn belangrijkste tip: ken je eigen verhaal. "Je kan pas een goed verhaal vertellen als je weet wie je bent geworden en waarom."

Wie je bent geworden, hangt voor een groot deel af van waar je vandaan komt. De liefde voor het woord kreeg Joost met de paplepel ingegoten. Zijn vader was leraar in Hoorn. "Taal was ontzettend belangrijk bij mij thuis. Mijn vader was een heel goede leraar en hij hechtte enorm aan goed taalgebruik en foutloze spelling. Als hij de krant had gelezen en hij gaf hem door aan een van ons, dan stonden alle taalfouten met rood omcirkeld. De basis is taal en die liefde heb ik van mijn vader."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!