Ga naar Content

Tegenstanders Zwarte Piet boos na 'onmogelijk maken demonstratie'

HEERHUGOWAARD - Kick Out Zwarte Piet is niet te spreken over de gemeente Heerhugowaard. De actiegroep kreeg afgelopen zaterdag tijdens de Waardse Sint-intocht een protestvak aangewezen waar zij niet goed genoeg zichtbaar zouden zijn voor publiek. Daarom besloten de anti-Zwarte Piet-demonstranten weg te blijven: "We zijn weggepest door de gemeente." 

Foto: ANP

Dat zegt KOZP-voorman Jerry Afriyie tegen NH Nieuws, na berichtgeving van mediapartner Heerhugowaard Centraal. Het vak aan de Zuidtangent zou volgens Afriyie niet op een goede plek langs de route zijn. "Wij willen zichtbaar én hoorbaar zijn voor het aanwezige publiek. Volwassenen dan. Dat zou niet zo zijn geweest en dus is ons democratierecht geschonden."

Lokale demonstranten

Volgens de gemeente Heerhugowaard is de locatie van het vak in samenspraak met politie en lokale KOZP-demonstranten gekozen. "In eerste instantie zou het aan het Stadsplein zijn, maar op advies van de politie is het gewijzigd", aldus een woordvoerder. De achterban van de lokale vertegenwoordigers wilde vervolgens niet instemmen met de nieuwe locatie en wees alternatieven aan.

Maar die zijn op advies van de politie afgewezen, omdat de veiligheid van bezoekers en demonstranten niet kon worden gewaarborgd, zegt de gemeente. "Daarna is er geen contact meer geweest met KOZP en was voor ons onduidelijk of er nog gebruik zou worden gemaakt van het demonstratierecht aan de Zuidtangent."

"In het aangewezen vak zou de demonstratie niet tot z'n recht zijn gekomen"

Jerry Afriyie, voorman KICK out zwarte piet

KOZP heeft uiteindelijk niet gedemonstreerd in Heerhugowaard. "Maar niemand kan zeggen dat 'we niet zijn gekomen'. We zijn beperkt en weggezet van het publiek. Zo komen onze protesten niet tot zijn recht. De gemeente heeft ons weggepest."

Gemaakte kosten

Volgens andere media zou KOZP juridische stappen overwegen tegen de gemeente, maar volgens Afriyie is dat voorlopig nog niet aan de orde. "Daar is het nog te vroeg voor. Binnenkort bespreken we alle incidenten van de afgelopen weken met elkaar en onze advocaat. Pas daarna besluiten we tegen wie we welke stappen ondernemen. We willen dit in de toekomst voorkomen."

Op sociale media reageren mensen boos op het niet komen opdagen van de anti-Zwarte Piet-demonstranten: "Wie gaat de kosten betalen voor het demonstratievak en extra politieinzet?"

De gemeente laat weten dat die kosten niet op de demonstranten worden verhaald. "Daar is geen wettelijke basis voor aanwezig."