Ga naar Content

Gerelateerde videos

Bibian Mentel: "Het is heerlijk in de bergen, om alleen maar het geluid van je snowboard te horen"

LOOSDRECHT - Voor snowboardster Bibian Mentel is er niks mooier dan in de bergen te zijn. En dan het liefst met een snowboard, natuurlijk. In haar studententijd maakte ze voor het eerst kennis met het snowboarden: "Ik vond het zo leuk, dat ik het meer wilde doen dan twee of drie weken per jaar." Ze besloot haar studie er voor op te geven.  In de serie Iconen blikken wij met haar terug op haar carrière:

Foto:

Biografie

naam: Bibian Mentel

geboren: 27 september 1972

beroep: snowboardster, oprichtster Mentelity Foundation

erelijst: o.a. 7x Nederlands kampioen snowboarden (valide), 3x goud Paralympische Spelen

Zonder te overdrijven mag Bibian Mentel worden beschouwd als de koningin van het Paralympische snowboarden. Ze was al zesvoudig Nederlands kampioen snowboarden. Ze behoorde tot de wereldtop en bereidde zich voor op de Olympische Spelen van Salt Lake City. En toen sloeg het noodlot toe: er werd bij haar kanker geconstateerd. Om de ziekte onder controle te krijgen werd haar onderbeen geamputeerd. Iedereen dacht dat het na de operatie gedaan was met haar snowboard carriere. Bibian Mentel: "Maar ik ben eigenlijk nooit bij de pakken neer gaan zitten. Ik had toevallig iemand ontmoet die met een beenamputatie op een snowboard stond. Ik dacht: als hij het kan, dan kan ik het ook."

"Ik ben nooit bij de pakken neer gaan zitten."

bibian mentel, snowboardkampioen

Doorzetter

Bibian bleek een doorzetter. Vier maanden na haar operatie stond ze alweer op een snowboard en drie maanden later werd ze zelfs Nederlands kampioen bij de validen. "Toen realiseerde ik me", kijkt Mentel terug, "als ik dit kan, moeten ook andere mensen dat kunnen."

Mentel werd het gezicht van een internationale lobby om van snowboarden een paralympische sport te maken. Na acht jaar werd haar doorzettingsvermogen beloond. Mentel: "1 mei 2012, ik zal die datum nooit vergeten, werd ik gebeld dat de Russen hadden besloten het snowboarden toch op de paralympische agenda te zetten. Dat was natuurlijk helemaal fantastisch!"

Erkenning

Mentel: "Met een kleine groep mensen hadden we geprobeerd een sport neer te zetten. Om te laten zien dat je, ook met een lichamelijke beperking, nog prima aan een sport als snowboarden kan doen. "

Dankzij die erkenning konden Mentel en haar medestrijders nog meer mensen over de hele wereld bereiken. Dat Bibian Mentel bij de eerste Spelen in 2014 ook meteen dubbelgoud won, mag een terechte beloning zijn voor haar inspanningen. 

 

Kijk hieronder het langere interview met Bibian Mentel dat NH Nieuws met haar had:

Interview met Bibian Mentel. - NH Nieuws

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen.