Ga naar Content

Kamervragen over neergeschoten Alkmaarse Carla: "Wie is verantwoordelijk?"

ALKMAAR - De VVD stelt Kamervragen over het schietincident waarbij de 48-jarige Alkmaarse Carla twee weken geleden om het leven kwam. De partij wil van de staatssecretaris van Volksgezondheid weten of het klopt dat er over de vrouw al meerdere meldingen waren gedaan bij verschillende instanties en wie er verantwoordelijk is voor het helpen en oppakken van personen met verward gedrag. Ook wil de VVD dat wordt onderzocht of er een landelijke aanpak voor verwarde personen mogelijk is.

Foto:

Deze en meer schriftelijke vragen zijn gesteld door kamerleden Kelly Regterschot en Rudmer Heerema. 

Op 13 november schoot de politie Carla neer, nadat ze gewapend door haar straat in de wijk 't Rak liep. Diezelfde dag overleed ze aan haar verwondingen. Het zorgde voor veel onrust in de wijk, want de Alkmaarse veroorzaakte al heel lang overlast en buurtbewoners zijn woest dat er niet naar al hun meldingen is geluisterd. In de kamervragen staat: "Hoe is het mogelijk dat er niet is ingegrepen?"

Lees ook

In de Kamervragen wordt gerept over Carla als 'verward persoon'. Er wordt daarom ook gevraagd om meer duidelijkheid over de bereidheid van de staatssecretaris om maatregelen te treffen om het aantal incidenten met verwarde personen terug te dringen. 

Eerder stelde de Alkmaarse politiek al vragen. Ook was er een week na de gebeurtenis een wijkbijeenkomst waar, naast bewoners van de wijk, ook afgevaardigden waren van de woningcorporatie, wijkagent, verslavingskliniek Brijder, GGD en de GGZ. Het lijkt er dus nu op dat er landelijke aandacht is voor het probleem. 

De VVD oppert om de mogelijkheden te onderzoek of een landelijk aanpak een mogelijkheid is, omdat gemeenten er elk een andere aanpak op na lijken te houden. 

Lees ook